Društvo

NA DANAŠNJI DAN JE SVRGNUT SLOBODAN MILOŠEVIĆ

Slobodan Milošević

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

Slobodan Milošević

 

CENTRALNE SILE 1915. ZAPOČELE OFANZIVU NA SRBIJU 

 

Snažnom artiljerijskom vatrom duž celog fronta na Dunavu, Savi i Drini, u Prvom svetskom ratu, 1915. godine je počela ofanziva Centralnih sila na Srbiju.

 

Posle žestokog otpora, nemačke i austrougarske trupe su, uz pomoć Bugara koji su napali Srbiju sa istoka, okupirale zemlju, a glavnina srpske vojske povukla se preko planina Albanije na grčko ostrvo Krf.

 

Tu odluku donela je vrhovna komanda 24. novembra 1915. godine. Ipak, oporavljena, hrabra srpska vojska probila je 1918. godine Solunski front što je izazvalo slom Centralnih sila.

 

ROĐEN OTAC KINEMATOGRAFIJE LUJ LIMIJER

 

Francuski hemičar i industrijalac Luj Limijer, pionir svetske kinematografije, rođen je na današnji dan 1864. godine.

 

Sa bratom Ogistom izumeo je postupak snimanja u prirodnim bojama, a njihovi filmovi „Ulazak voza u stanicu“ i „Izlazak radnika iz fabrike“ smatraju se prvim filmovima u istoriji. Prikazani su 28. decembra 1895. godine, u Parizu i taj datum se smatra jednim od najznačajnijim u istoriji kinematografije.

 

Zanimljivo je naglasiti da je njihovo čuveno ostvarenje „Ulazak voza u stanicu“ imalo više od 1.500 projekcija širom sveta, a prikazano je i u Beogradu, u kafani „Kod zlatnog krsta“. Braća Limijer su snimila ukupno 1.422 filma.

 

UMRLA EMILI ŠINDLER

 

Pre 16 godina umrla je Emili Šindler koja je zajedno sa suprugom Oskarom, pomogla stotinama Jevreja da pobegnu iz nacističkih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu.

 

Supruga čoveka koji je uspeo da od sigurne smrti izbavi više od 1.200 Jevreja, umrla je u siromaštvu i bedi. Stiven Spilberg je 1993. godine snimio film „Šindlerova lista“ koji je nagrađen Oskarom.

 

Emili se od supruga rastala 1958. godine.

 

PREMINUO ČUVENI FRANCUSKI KOMPOZITOR ŽAK OFENBAH

 

Tvorac francuske operete Žak Ofenbah, preminuo je na današnji dan 1880. godine. Kroz njegovu muziku zabavnog karaktera provejavala je satira društvenih odnosa u Francuskoj, u vreme Napoleona III.

 

Napisao je stotinak opereta, a najpoznatije su „Lepa Jelena“, „Orfej u paklu“, „Plavobradi“, „Pariski život“, „Velika vojvotkinja od Žerostajna“. Među delima se izdvajaju opera „Hofmanove priče“, putopis „Ofenbah u Americi“, autobiografska studija…

 

Opera „Hofmanova priča“ je nastala 1851. godine, nakon što je Ofenbah u pariskom teatru Odeon, odgledao pozorišni komad „Hofmanove fantastične priče“. Tada je odlučio da napiše operu prema istim motivima.

 

PETOOKTOBARSKE DEMONSTRACIJE, SVRGNUT SLOBODAN MILOŠEVIĆ

 

Na današnji dan 2000. godine, počele su masovne demonstracije protiv predsednika SRJ Slobodana Miloševića koji nije priznao izborni poraz od kandidata Demokratske opozicije Srbije, Vojislava Koštunice, na izborima koji su održani 24. septembra.

 

Građani su ušli u Saveznu skupštinu, a nešto kasnije i u zgradu državne Radio televizije Srbije. Slobodan Milošević, destogodišnji neprikosnoveni lider Srbije, sledećeg dana je priznao izborni poraz od kandidata DOS.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.