Društvo

NA DANAŠNJI DAN JE ROĐENA SLIKARKA MILENA PAVLOVIĆ BARILI

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

 

ROĐENA SLIKARKA MILENA PAVLOVIĆ BARILI

 

Milena Pavlović-Barili rođena je na današnji dan 1909. godine u Požarevcu. Bila je srpska slikarka i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata.

 

Na svom umetničkom putu Milena Pavlović-Barili studirala je slikarstvo u Beogradu (1922-1926) i Minhenu (1926-1928), a uzor joj postaje slikar De Kiriko (po ugledu na njega delovi platna ostaju nenaslikani). U Beogradu izlaže 1928. godine.

 

Slikarski simboli su joj između sna i jave, ženski setno ljupki likovi, velovi, krilati mladići na štulama, antički stubovi, Venere bez ruku, biste, lepeze, ptice, a kasnije u njenom trećem, prelaznom periodu i simboli diskretnijeg nadrealizma.

 

Godine 1930. napušta Jugoslaviju i narednu deceniju provodi u Španiji, Rimu, Parizu i Londonu, gde se družila i izlagala sa evropskom umetničkom elitom (Žan Kokto, Andre Breton). Tada ulazi u romantičarsku školu, okrenuta više prošlosti nego sadašnjosti, te postaje predstavnik nadrealističkog ili matafizičkog romantizma. U Londonu izlaže 1931, a u Parizu i Rimu 1932. U avgustu 1939. odlazi za Njujork, gde je živela sve do svoje iznenadne i prerane smrti 1945. U SAD je pored slikarstva radila na komercijalnom dizajnu za modne žurnale.

 

Za života je uradila preko 300 radova, puno skica i crteža. Mnoga platna su joj u kući-muzeju u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u Rimu.

 

Na Mileninim slikama se uglavnom pojavljuje jedno lice, „lice same umetnice“, ovalnog, mirnog i po malo misterioznog izraza.

 

Galerija Milene Pavlović-Barili u Požarevcu smeštena je u njenoj rodnoj kući i pruža mogućnost posetiocima da razgledajući njene slike upoznaju ovu izuzetnu ženu. Svake godine se u Požarevcu održava Bijenale „U svetlosti Milene“.

 

PREMINUO ĐURA DANIČIĆ

 

Đura Daničić, sekretar Društva srpske slovesnosti, profesor Liceja i Velike škole u Beogradu preminuo je na današnji dan 1882. godine. Podržao je Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa („Rat za srpski jezik i pravopis“, 1847).

 

Kao sekretar Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu pokrenuo je 1880. izradu kapitalnog dela „Rječnik hrvatskog ili srpskog jezika“. Sa latinskog je preveo Stari zavet.

 

ROĐENA GLUMICA VIVIJEN LI

 

Čuvena engleska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li, rođena je na današnji dan 1913. godine. Tokom karijere ljupka glumica dobila je dva Oskara, i to za glavnu žensku ulogu u filmovima „Prohujalo sa vihorom“ i „Tramvaj zvani želja“.

 

Zanimljivo je da joj je menadžer Džon Gildon promenio ime u Vivijen Li, dok je njeno pravo ime bilo Vivijan Holms.

 

U pozorištu je igrala vodeće uloge u dramama Vilijama Šekspira, najčešće kao partnerka Lorensa Olivijea, za kojeg je bila udata od 1937. do 1960.

 

OSNOVANA AGENCIJA TANJUG

 

U Jajcu je 1943. godine osnovan Tanjug, a ideju o tome je uoči Drugog zasedanja AVNOJ-a dao Moša Pijade, s ciljem da se međunarodna javnost informiše o borbi protiv okupatora u Jugoslaviji.

 

Za naziv agencije – TANJUG (Telegrafska agencija Nova Jugoslavija) takođe je zaslužan Pijade. Prvi direktor bio je Vladislav Ribnikar, poznati novinar, dugogodišnji direktor lista Politika.

 

Tanjug je do dolaska u Beograd oktobra 1944. sa skromnom opremom, bio u pokretu i oglašavao se iz Jajca, Drvara, sa Visa, iz Valjeva i Aranđelovca, odakle je 20. oktobra 1944. javio da je Beograd oslobođen. Već 25. oktobra 1944. Tanjug je objavio prvi spoljnopolitički bilten u oslobođenom Beogradu, pošto se uselio u zgradu predratne nacionalne agencije Avala u Resavskoj 28, zahvaljujući tehničkoj opremi koju su tokom borbi za Beograd sklonili radnici Agencije Rudnik, pre rata Avale.

 

PREMINUO MILAN MLADENOVIĆ

 

Milan Mladenović, pevač i gitarista beogradske rok grupe „Ekaterina Velika“, preminuo je na današnji dan 1994. godine. Jedan je od nosilaca beogradskog „Novog talasa“ 80-ih godina 20. veka. Bio je osnivač i član kultnih rok sastava „Šarlo akrobata“ i kasnije „Ekaterine velike“.

 

Dela: albumi „S vetrom u lice“, „Ljubav“, „Samo par godina za nas“, „Dum dum“, „Neko nas posmatra“, zbirka poezije: „Dečak iz vode“.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.