Društvo

NA DANAŠNJI DAN JE PREMINUO SLAVNI GLUMAC

Foto: Wikimedia

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

Foto: Wikimedia

 

PREMINUO GLUMAC NIKOLA SIMIĆ

 

Čuveni srpski glumac Nikola Simić preminuo je 9. novembra 2014. u 80. godini. Rođen je u Beogradu u pekarskoj porodici, a u gimnaziji je glumio u dramskoj sekciji. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

 

Prvu ulogu je dobio kao student, 1957. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Sve do smrti bio je član tog pozorišta, u kojem je igrao predstavu „Buba u uhu“, koja se na repertoaru JDP nalazila više od 40 godina.

 

Od 1971. je igrao u predstavi „Buba u uhu“ sa kojom je 7. juna 2011. proslavio jubilej 40 godina igranja. Predstava je imala blizu 2.000 repriza a svaku od njih, sa generacijama glumaca koji su dali svoj doprinos dugom životu i uspehu predstave, predvodio je Nikola Simić u svojoj dvostrukoj, neponovljivoj, životnoj ulozi.

 

Proslavio se ulogom Mite Pantića u filmskom serijalu „Tesna koža“. Glumio je u TV-serijama „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Agencija za SIS“, „Ljubav, navika, panika“…

 

Dobitnik je Sterijine nagrade i tri godišnje nagrade JDP-a. Dobitnik je Srebrne arene u Puli i nagrade za životno delo na filmu, „Pavle Vuisić“.

 

Poznat je i po tome što je sinhronizacijama crtanih filmova na srpski „pozajmljivao“ glas Dušku Dugoušku i tada izgovorio rečenicu „Šefe koji ti je vrag“, jednu od najpoznatijih rečenica iz crtanih filmova. Glas je pozajmio i Mikelanđelu i Sekaču u Nindža kornjačama, Gargamelu iz Štrumfova, Miki Mausu i Šilji…

 

ROĐEN RUSKI PISAC IVAN TURGENJEV

 

Jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma, čija dela karakteriše izuzetna liričnost i stilsko majstorstvo, pisac Ivan Sergejevič Turgenjev rođen je na današnji dan 1818. godine. Prvi je ruski pisac čija su se dela pojavila i na Zapadu, gde je primljen sa divljenjem.

 

Zanimao ga je tip „suvišnog čoveka“ – plemića-intelektualca i tip „nihiliste“ – građanskog intelektualca, sukobljenog sa konzervativizmom plemićke kulture.

 

Predskazivao je revolucionarnu epohu u Rusiji. Najpoznatija dela su mu: romani „Očevi i deca“, „Plemićko gnezdo“, „Rudin“, „Dim“, „Novina“, „Uoči novih dana“, pripovetke „Proljećne vode“, „Asja“, „Lovčevi zapisi“, drama „Mesec dana na selu“ i brojne druge.

 

NACISTI ODVELI U LOGORE VIŠE OD 20.000 JEVREJA 

 

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak progona Jevreja koji je završen ubistvom 6 miliona nedužnih muškaraca, žena i dece. Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom Holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

 

U Kristalnoj noći je spaljeno i na stotine sinagoga, više od 7.000 jevrejskih prodavnica i kuća, uništena su mnoga jevrejska groblja. Više od 20.000 Jevreja je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore.

 

GARI KASPAROV POSTAO NAJMLAĐI SVETSKI PRVAK U ŠAHU

 

Ruski velemajstor Gari Kasparov postao je sa 23 godine najmlađi svetski prvak u istoriji šaha. U meču za titulu, na današnji dan 1985. godine, pobedio je ruskog velemajstora Anatolija Karpova rezultatom 13:11.

 

Na svetskoj rejting listi došao je na prvo mesto, ispred tadašnjeg svetskog prvaka Anatolija Karpova 1983. godine. Iz profesionalnog šaha se povukao 2005. godine.

 

UMRO FRANCUSKI DRŽAVNIK I GENERAL ŠARL DE GOL

 

Francuski državnik i general Šarl de Gol umro je na današnji dan 1970. godine. Bio je vođa pokreta „Slobodna Francuska“ u Drugom svetskom ratu kojim je rukovodio iz Londona, prvi posleratni premijer, osnivač i prvi predsednik Pete republike od 1958. do 1969. Povukao se 1969. godine jer nije dobio većinu na referendumu o regionalizaciji zemlje i ukidanju Senata.

 

Suprotstavljao se prestižu SAD u Evropi, povukao francuske snage iz NATO pakta, a američkim snagama onemogućio da drže svoje baze u Francuskoj (1966). Okončao je sedmogodišnji rat u Alžiru nakon čega je ta zemlja stekla nezavisnost. Napisao je „Ratne memoare“.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz