Društvo

NA DANAŠNJI DAN ITALIJA OBJAVILA RAT NEMAČKOJ

drugi svetski rat

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

 

drugi svetski rat

 

ITALIJA JE OBJAVILA RAT NEMAČKOJ

 

Na današnji dan 1943. godine Italija je objavila rat Nemačkoj i pridružila se antihitlerovskoj koaliciji. Italija je posle kapitulacije promenila stranu pod pritiskom saveznika, a italijanski kralj Viktor Emanuel III i maršal Pjetro Badoljo objavili su rat nacističkoj Nemačkoj.

 

Desetog juna 1940. italijanski diktator Benito Musolini doneo je odluku da Italija uđe u Drugi svetski rat na strani nacističke Nemačke. Italija nije bila spremna za rat i od samog početka jedan poraz pratio je drugi. Italijanska armija u severnoj Africi i Grčkoj doživela je 1940. godine stravičan poraz. Krajem 1941. godine, italijanska istočna Afrika je izgubljena, a 1942. godine i italijanska Libija. Pred kraj 1943. godine, zadnje italijanske snage u Tunisu su se predale i Sicilija je osvojena od strane saveznika. Italijanska mornarica i vazduhopolovne jedinice nisu imale savremenu opremu za ratovanje. Rim je 19. jula 1943. godine bombardovan prvi put u istoriji dugoj 2500 godina, što je dodatno doprinelo razočarenju italijanskog naroda.

 

Kralj je 25. jula 1943. godine smenio Musolinija sa mesta premijera, i umesto njega postavio maršala Pjetra Badoljoa. Emanuel III je 8. septembra 1943. objavio kapitulaciju Italije.

 

ROĐEN JE IV MONTAN, SLAVNI FRANCUSKI ŠANSONIJER I GLUMAC

 

Na današnji dan 1921. godine rođen je Ivo Livi, slavni francuski šansonijer i glumac, poznatiji kao Iv Montan. Rođen je u siromašnoj porodici italijanskih emigranata koji su se pred naletom fašizma 1924. preselili u Marsej, gde Montan i započeo svoju pevačku karijeru. Nastupao je lokalu Alkatraz 1938, pevajući kaubojske pesme, ali i pesme Treneta, Morisa Ševalijea, Fernandela. Nakon burnih ratnih godina stigao je u Pariz i 1944. upoznao Edit Pjaf koja ga je odvaratila od dotadašnjeg repertoara i napravila od njega pevača šansona, ubrzo jednog od najboljih pevača druge polovine 20. veka. Iako samo interpretator pesama, bio je kompletna nadahnuta ličnost — glumac, plesač, pevač i zabavljač.

 

Svetsku slavu kao glumac postigao filmom „Nadnica za strah“, a ljubitelji sedme umetnosti pamte ga i po ulogama u ostvarenjima: „Vrata noći“, „Heroji su umorni“, „Veštice iz Salema“, „Veliki plavi put“, „Volite li Bramsa“, „Hajde da se volimo“, „Z“, „Priznanje“. Preminuo je 1991. godine.

 

DŽORDŽ VAŠINGTON POLOŽIO KAMEN-TEMELJAC BELE KUĆE

 

Predsednik SAD Džordž Vašington položio je na današnji dan 1792. godine kamen-temeljac Bele kuće u Vašingtonu, zvanične predsedničke rezidencije. Arhitekta je bio Džejms Hoben iz Irske. Prva rezidencija završena je 1800. godine, ali su je spalile britanske trupe u Britansko-američkom ratu.

 

Obnova rezidencije, započeta je 1819. godine, a svoj današnji izgled Bela kuća dobila je 1934. kada je Frenklin Ruzvelt preneo takozvanu Ovalnu kancelariju, radnu sobu predsednika SAD, na zapadnu stranu. Rezidencija je nazvana „Bela kuća“ 1901. godine, po ideji Teodora Ruzvelta, zbog bele fasade. Bela kuća ima 132 sobe, 35 kupatila, 412 vrata, 147 prozora, tri lifta, bazen za plivanje, igralište za tenis i bioskop.

 

ANKARA PROGLAŠENA GLAVNIM GRADOM TURSKE

 

Pre 94 godine, na današnji dan, Ankara je proglašena za glavni grad Turske, čime je zamenila dotadašnji Istanbul. Bila je to velika promena, budući da je Istanbul te 1923. godine bio jedan od najvećih gradova u Evropi, a Ankara je u to doba imala samo 35.000 stanovnika.

 

Kao i mnogi drugi antički gradovi i Ankara je više puta u svojoj istoriji menjala ime, te se zvala Angira i Angora. Sa više od četiri miliona stanovnika danas je drugi po veličini grad u Turskoj.

 

NA DANAŠNJI DAN SVET JE UGLEDALA MARGARET TAČER

 

Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer, koja je 1979. postala prva žena premijer u istoriji Britanije, rođena je na današnji dan 1925. godine. Najduže je bila na funkciji britanskog premijera od svih prethodnika u 20. veku. Na ostavku je primorana 1990. godine odlukom rukovodstva njene Konzervativne partije.

 

Ostaće upamćena po tome što je uspela da istrebi fudbalski huliganizam, ali i kao jedini političar koji je diplomirao na Oksfordu, a da nije nagrađen počasnim doktoratom tog Univerziteta. Razlog – navodna nedovoljna ulaganja u obrazovanje. Umrla je 2013. godine.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz