Društvo

Moguće da će dežurnim vrtićima biti produženo radno vreme

vrtić

Osim što je u ovoj godini planiran početak radova na izgradnji novog vrtića u naselju Putnikovo, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najavio je mogućnost da se u dežurnim vrtićima, koji za to budu određeni, radno vreme produži do 23 sata, kao i mogućnost da neki vrtići rade i u dane vikenda.

 

– Obraćaju nam se roditelji koji su zaposleni i koji rade po smenama, govoreći da bi im velika pomoć bila kada bi vrtići radili produženo, kao i vikendom – kaže gradonačelnik Janjić. – Aplicirali smo za jedan projekat kod ministarke Slavice Đukić Dejanović i nadamo se povoljnom ishodu. Potreba za novim radnim vremenom vrtića proistekla je iz velikog zapošljavanja proteklih godina, a već ove jeseni bi trebalo da se u pogonima novih investitora zaposli još 1.500 ljudi. Među njima ima puno mladih roditelja i mi ćemo se truditi da izađemo u susret njihovim potrebama što se tiče smeštaja mališana, kaže Janjić.

 

To bi bila još jedna mera kojom grad podstiče rađanje dece i ublažava ekonomske cene roditeljstva.

 

Grad, inače, svakoj porodilji isplaćuje jednokratnu pomoć – roditeljski dodatak za prvo i svako naredno rođeno dete bez obzira na broj rođene dece. Jednokratna novčana pomoć majkama porodiljama sa teritorije grada Zrenjanina iznosi 50.000 dinara za prvorođeno dete, i 35.000 dinara za svako naredno živorođeno dete, bez obzira na broj rođene dece.

 

Roditelji novorođenčadi dobijaju vaučer za kupovinu paketa u gradskoj apoteci u iznosu na 6.000 dinara.

 

Takođe, grad regresira i troškove u predškolskoj ustanovi.

 

Maksimalan iznos koji roditelji plaćaju je 20 odsto od ekonomske cene koštanja i to samo onda kada su oba roditelja zaposlena i kada primanja prelaze propisan maksimum.

 

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM