Društvo

Mnogo posla za privatne izvršitelje

ZRENJANIN – Više od 8.000 zrenjaninskih domaćinstava, koja duguju za komunalne usluge i grejanje, predato je u nadležnost privatnih izvršitelja.

Najčešće se naplaćuje kroz plate i penzije
Najčešće se naplaćuje kroz plate i penzije

Dragan Nikolić, izvršitelj, kaže da je ova služba sada isključivo nadležna za izvršenja kod dugovanja za komunalne usluge. Na području srednjeg i severnog Banata ima 11 ovlašćenih izvršitelja, a uskoro će biti 13.

– Primili smo predmete od Direkcije za izgradnju, odnosno SON-a, i Gradske toplane. Gotovo sve vreme sam na terenu, jer se jedino tako može imati pravi uvid u slučajeve koje rešavamo. I samo tako možemo da vidimo da li je razlog za dugovanje siromaštvo, ili obest – kaže Nikolić, koji je od početka godine zadužio 1.200 predmeta za izvršenje.

To je jednako brojci za celu prošlu godinu. Iz Direkcije za izgradnju kažu da je početkom februara poslato oko 10.000 opomena, za ukupan dug građana od 115 miliona dinara. Nakon toga usledilo je 7.765 predloga za izvršenje a samo osnovni dug koji izvršitelji naplaćuju je čak 93 miliona. Iz Gradske toplane izvršiteljima je prosleđeno još 1.200 predmeta, a dug građana je oko 48 miliona dinara.

– Od toga 30 miliona je dug za daljinsko grejanje a 18 miliona za gas. Ono što je bitno nama već stižu izvršiteljske takse na naplatu, što znači da se predmeti rešavaju – kaže direktor Gradske toplane Aleksandar Starčević.

Za sada, obustava sa plata i penzija najčešći je način naplate duga.

– Prvo idemo sa pregovorima, pa sledi obustava zarada i penzija, a onda nalog policije da se oduzme motorno vozilo i tek onda popis pokretne imovine. U najavi ima slučajeva oduzimanja i kuća, ali se to do sada nije dogodilo. To se pre može dogoditi bogatima, koji iz obesti neće da plaćaju komunalije – kaže izvršitelj Nikolić, i napominje da su Vojvođani, a posebno Zrenjaninci, među ažurnijim platišama.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • treba da vas je sramota vatajte kriminalce sa moje plate od 18900 zivi nas 5 azbog duga od7000 za son vi naplatite 13000 sudskih troskova ma necu vise glasati ni za koga!!!!!!!!!!!

  • treba da vas je sramota vatajte kriminalce sa moje plate od 18900 zivi nas 5 azbog duga od7000 za son vi naplatite 13000 sudskih troskova ma necu vise glasati ni za koga!!!!!!!!!!!