Društvo YSLAJDER

MNOGI UČENICI BI DA UPIŠU SREDNJU POLJOPRIVREDNU ŠKOLU

milica-damjanovic-tomin-sandra-stijepic
Direktorka škole Milica Damjanović Tomin i njena zamenica Sandra Stijepić

ZRENJANIN – Očekuje se da će i naredne, 2017/2018. školske godine interesovanje đaka za upis u Srednju poljoprivrednu školu u Zrenjaninu, u poslednje vreme jednu od najpopularnijih obrazovnih ustanova u ovom delu Banata, biti ogromno.

 

Direktorka škole Milica Damjanović Tomin i njena zamenica Sandra Stijepić

 

U planu je da se do 12. jula, do kada je upis, popuni pet smerova, i to poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, tehničar za hortikulturu, cvećar – vrtlar i rukovalac – mehaničar poljoprivredne tehnike, što je za jedan smer više u odnosu na prethodnu školsku godinu. Dakle, očekuje se da u prvi razred pođe 150 učenika.

 

– Već je oformljen tim za promociju škole koji će, kao i ranijih godina, obići seoske, ali i gradske osnovne škole u Banatu, sa ciljem da učenicima predstavi Srednju poljoprivrednu školu i približi im njihovo buduće zanimanje, ukoliko se odluče da pohađaju nastavu kod nas. Iako su nam posebno interesantna deca iz seoskih sredina, prošle godine smo imali i dosta učenika iz samog grada – kaže za portal zrenjaninski.com direktorka Srednje poljoprivredne škole u Zrenjaninu Milica Damjanović Tomin.

 

Zamenica direktora Sandra Stijepić dodaje da je škola, u okviru praktične nastave, ove godine u svom rasadniku proizvela veliki broj cvetnih vrsta i da će one biti poklonjene svakoj obrazovnoj ustanovi koju, u okviru najavljene promocije, obiđu nastavnici Srednje poljoprivredne škole. Ovo cveće, koje su proizveli đaci, u saradnji sa njihovim nastavnicima, ulepšaće dvorišta drugih gradskih i seoskih škola.

 

Srednja poljoprivredna škola, inače, ima oko 475 učenika i prošle godine su upisana sva odeljenja sa po trideset đaka, što je maksimalan broj. Ostalo je dosta svršenih osnovaca koji nisu uspeli da se upišu u ovu školu, a kojima je to bila želja. Objašnjavajući šta je dovelo do ovako velike popularnosti Srednje poljoprivredne škole, direktorka Milica Damjanović Tomin navodi nekoliko razloga.

 

– Stručna praksa, kojoj posvećujemo posebnu pažnju, izvodi se na veoma zavidnom nivou, imamo stručan kadar, savremenu mehanizaciju koju smo obnovili, a ujedno smo jedina škola koja nema angažovano obezbeđenje. Kod nas nema vršnjačkog nasilja i od 1. septembra do danas nije zabeležen ni jedan incident u školi – ističe Damjanović Tomin.

 

Sandra Stijepić napominje da đaci Srednje poljoprivredne škole, po završetku školovanja, ne moraju da traže posao, jer im je on uglavnom obezbeđen u njihovim poljoprivrednim domaćinstvima.

 

– Prednost naše škole je što obrazuje đake koji ne odlaze iz Srbije, već ostaju na svojim imanjima, kao uspešni vlasnici poljoprivrednih gazdinstava. Karakteristično za naše učenike, a to su nam često i oni sami govorili, jeste da ujutru ustanu, obave poljoprivredne poslove kod kuće, zatim dođu u školu, i po povratku kući nastave da rade. Sa njima je veoma lako raditi praktičnu nastavu – naglašava Stijepić.

 

Specifično za ovu obrazovnu ustanovu je i to što, pošto delom ostvaruje sopstvene prihode, svim svojim đacima plaća matursko veče, za razliku od drugih škola u kojima to čine sami učenici, odnosno njihovi roditelji.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz