Društvo YSLAJDER

MINISTARSTVO PRELOMILO, EVO ŠTA ĆE BITI SA PETOGODIŠNJIM DEČAKOM

centar-za-socijalni-rad
Centar za socijalni rad Zrenjanin

BEOGRAD – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je povodom izjava u javnosti hraniteljice u vezi s postupkom međunarodnog usvojenja maloletnog deteta iz Zrenjanina, da će taj postupak biti nastavljen “jer je na osnovu praćenja toka međusobnog prilagođavanja deteta i potencijalnih usvojitelja procenjeno da je konkretno usvojenje u njegovom najboljem interesu”.

Centar za socijalni rad Zrenjanin
Centar za socijalni rad Zrenjanin

“Interes deteta i poštovanje zakona je jedino čime se rukovode nadležne institucije, i na to ne može imati uticaj pritisak javnosti”, saopštilo je Ministarstvo.

U konkretnom slučaju, stoji u saopštenju, hraniteljica deteta je u trenutku započinjanja procesa usvojenja pokazala da ne odobrava odluku organa starateljstva i svojim ponašanjem i postupcima ga opstruisala, rukovodeći se sopstvenim uverenjem šta je detetov interes, uprkos ukazivanju i intervencijama svih stručnjaka koji su postupak vodili i kontrolisali.

“Time je ona prekoračila granice svoje uloge i, uprkos ukazivanju na to da je, kao i svi akteri u postupku usvojenja, dužna da poštuje zakonsku obavezu čuvanja tajnosti podataka, davala javnosti netačne informacije o konkretnom postupku i svojoj ulozi u njemu, ne vodeći računa o posledicama koje mogu nastati za dete i potencijalne usvojitelje u delikatnom procesu uzajamnog prilagođanja, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju se ističe da su sve procedure i domaćeg i međunarodnog usvojenja precizno zakonski regulisane i da su sve aktivnosti u pomenutom slučaju preduzete po zakonu i u najboljem interesu deteta i zaštite njegovih prava.

Ministarstvo je, u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, u Centar za socijalni rad Zrenjanin poslalo Inspekciju socijalne zaštite i zatražilo reakciju zaštitnika građana, u okviru čije nadležnosti je i zaštita prava deteteta, navedeno je u saopštenju.

Više o ovom slučaju možete pročitati ovde. 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Da dužni ste da ćutite,zapušili vam usta,a ovi iz soijalnbog baš rade po zakonu,koje ste vi nakaze u ljudskom obliku.Pogrešila što ukazuje na mradnje van zakona,ali ne daju se ovi naši na vlasti,lažu i mažu nas sve smradom iz svojih usta,čim ih otvore

sinovoz
FAM