Društvo

MINISTAR OZVANIČIO PROMENE NA ČELU ŠKOLSKE UPRAVE

mladen-sarcevic-poseta-tehnickoj-skoli (7)

ZRENJANIN – Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević danas je bio u poseti Zrenjaninu, a razlozi za to su bile novine u obrazovnom sistemu, podsticanje dualnog obrazovanja i kadrovske promene u Školskoj upravi Zrenjanin.

 

 

Prijem za ministra Šarčevića u Gradskoj kući priredio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, a zatim je usledio sastanak sa predstavnicima kompanija koje posluju u Zrenjaninu, a ušle su u sistem dualnog obrazovanja, među kojima su NIS, “Drekslmajer”, “Modital”, “Mlekoprodukt”, “PerSu”, “Mrkšićevi salaši”, ali i udruženje “Zrenjaninski poslovni krug” i Konfindustrija Srbije.

 

 

Šarčević je imao sastanak sa direktorima zrenjaninskih škola, a u pratnji načelnice Srednjobanatskog okruga Snežane Vučurević i gradonačelnika Čedomira Janjića posetio je Tehničku školu Zrenjanin, zatim Zrenjaninsku gimnaziju i Osnovnu školu “Đura Jakšić”.

 

 

– Više razloga je što smo ovde, a jedan od njih je i imenovanje nove načelnice Školske uprave Snežane Oluški. Osim toga, za ovo područje sebi smo postavili veoma ozbiljne zadatke vezano za srednje stručno obrazovanje i reformu gimnazije. Sa predstavnicima Aktiva direktora imali smo razgovore o svim promenama zakonske regulative, a sa predstavnicima lokalne samouprave o novoj mreži, gde oni moraju dati predloge i rešenja – naglasio je Šarčević.

 

 

Kako je najavio, sledi novi ciklus priprema za konkurs za srednje škole, zbog čega je bio i veoma važan sastanak sa poslodavcima, od kojih je informisan koji su profili njma interesantni.

 

 

– Tu se pokazuje značaj novina od prošle godine, kada smo počeli da školujemo kadar koji je potreban tržištu, i gde mladi imaju izvesnije zaposlenje. IT sektor nam je jako značajan. U suštini, ukupan boljitak u obrazovanju je razlog i ove posete i sledećih susreta – rekao je Šarčević.

 

 

O značaju posete ministra obrazovanja govorio je i gradonačelnik Čedomir Janjić.

 

– Dualno obrazovanje je strategija ministarstva i mislim da je to pravac u kojem ćemo nastaviti dalje da radimo i da podstičemo pre svega naše poslodavce da nam se obraćaju sa potrebama za određenim profilima obrazovanja. Imali smo kvalitetan sastanak sa predstavnicima velikih firmi u Zrenjaninu, koji su ukazali na svoja očekivanja i na to koji im kadrovi nedostaju. U prethodnom periodu uspeli smo da otvorimo neka nova odeljenja, među kojima je i odeljenje za obrazovanje mladih naftaša, a i u IT sektoru napravili smo veliki pomak. Siguran sam da ćemo i sa odeljenjem mehatroničara i nekim drugim profilima biti uspeha, i olakšan put mladim ljudima u obrazovanju i nalaženju posla – istakao je Janjić.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ne treba se cuditi. Danas na funkciju ne dolazis po skolskoj spremi ili znanju, nego po partiskoj poslusnosti ili da si preletac. Kao nagradu, ako si vazan za partiju dorticnu, dobijes funkciju srazmernu. Ako si manje vazan, lepices palakte. Izem ti zemlju snova iz bajke sa pepeljugom i 7 petuljaka!

sinovoz
FAM