Društvo Vesti Zrenjanin

Milan Srdić i Milica Knežević dobitnici nagrada na sajmu J=DNAKI

milan srdić i milica knežević
Milan Srdić i Milica Knežević (Foto: privatna arhiva)

Dve, od ukupno tri nagrade prvog konkursa pod nazivom J=DNAKI, koje su dodeljene u okviru istoimenog, drugog po redu sajma, pripale su Zrenjanincima.

 

Milan Srdić i Milica Knežević dobitnici su nagrada koje Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije dodeljuje u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

 

Milan Srdić je osvojio nagradu u kategoriji J=DNAKI u inovativno/inkluzivnom programu, sa programom „Još uvek vozim“.

 

Milica Knežević je nagrađena u kategoriji J=DNAKI u pristupačnosti. Ona je priznanje dobila za akciju „Obrazovanje nije potreba već pravo svakog čoveka“.

 

Prema Srdićevim rečima, projekat „Još uvek vozim“ osnovale su osobe stradale u saobraćajnim nezgodama koje, kroz ovakva predavanja, iznose svoja iskustva i pričaju mladima kakav im je život bio pre nezgode i kakav je sada. Ono što mladi treba da znaju, kaže Srdić, jeste kakve greške su oni pravili koje su ih dovele do takvog stanja. Milan je, inače, tešku saobraćajnu nesreću doživeo u junu 2008. godine, u rodnom gradu.

 

Pročitajte još: Pomozimo OŠ „Petar Petrović Njegoš“ da osvoji sportsku opremu za decu

 

S druge strane, Milica je bila inicijatorka akcije zahvaljujući kojoj je u zgradi Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ postavljen lift namenjen osobama sa invaliditetom. Ona je ostala u invalidskim kolicima nakon saobraćajne nesreće 2009. godine. Na svom blogu i na društvenim mrežama ukazivala je na razne probleme sa kojima se susretala. Nakon što je govorila o tome da ne može da prisustvuje svim predavanjima na spratu zbog nedostatka lifta u zgradi, Tehnički fakultet u Zrenjaninu je dobio lift. Njega i danas koriste studenti sa invaliditetom.

 

Ukazati na izazove sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije organizovali su drugi Sajam J=DNAKI. Ovaj događaj je održan na Beogradskom sajmu.

 

Sajam J=DNAKI je jedna u nizu zajedničkih aktivnosti koja doprinosi stvaranju inkluzivnog društva uz uvažavanje specifičnosti i potreba svih građana. Ima za cilj informisanje javnosti o rezultatima, aktivnostima i merama koje u okviru nadležnosti Ministarstvo sprovodi, posebno prema osetljivim grupama. Zadatak je i da ukaže na izazove sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u društvu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM