Međunarodni dan babica obeležen u zrenjaninskoj bolnici
Društvo

Međunarodni dan babica obeležen u zrenjaninskoj bolnici

Međunarodni dan babica

Međunarodni dan babica – 5. maj, ustanovila je 1992. godine Internacionalna konfederacija babica. Obeležava se kao podrška babicama sveta da slave babičanstvo kao profesiju. Babice pomažu izgradnju zdrave porodice – u rukama babica je ključ za budućnost.

 

Najsrećniji trenutak u životu svake žene je kada postane majka. Tu sreću sa njima svakodnevno dele akušerske sestre, u narodu poznate kao babice. One su veoma važan deo svakog porođaja, tako da je timski rad babica i lekara ginekologa od izuzetnog značaja.

 

Od trenutka prijema trudnice na porođajno odeljenje akušerska sestra-babica čini sve kako bi se buduća majka osećala dobro i sigurno. Akušerska sestra-babica učestvuje u zbrinjavanju žena pre, tokom i posle porođaja, neguje novorođenčad, te pruža podršku i daje obaveštenja članovima porodice, pogotovo budućem ocu.

 

Iako rade i noću, za vreme praznika, na sve teškoće zaborave kada na ruke dočekaju bebu.

 

Godišnje se u Službi ginekologije i akušerstva Opšte bolnice „Đorđe Joanović” Zrenjanin rodi oko 1450 beba. Ranijih godina je taj broj je bio veći, ali smo svedoci trenda smanjenja broja porođaja.

 

Podeli članak