Društvo

MEDICINSKI RADNICI NA UDARU: Pacijenti sve nervozniji i agresivniji!

ZRENJANIN – Ubistvo naše koleginice u Šapcu strašno je i ponovo aktuelizuje pitanje statusa medicinskih radnika – kaže za portal “Zrenjaninski” Đurđica Šljapić, strukovna medicinska sestra – specijalista javnog zdravlja i predsednica Saveza zdravstvenih radnika u Zrenjaninu. – Mi godinama ukazujemo na sve teži položaj zdravstevnih radnika, a posebno medicinskih sestara koje su prve na udaru pacijenata koji su, nažalost, sve nervozniji i sve agresviniji.

zdravstvo

Najveći problem su slučajevi psihijatrije koja nije verifikovana, kaže Šljapić.

– Postoje ljudi koji imaju neki psihički problem, ali kada imaju dijagnozu, to znači da su pod terapijom, a medicinsko osoblje zna kako da se ophodi. Kada to nije slučaj, vi ne znate ko je preko puta vas i to su stvarno problemi koji će pod hitno morati da se rešavaju – objašnjava naša sagovornica.

Zdravstveni radnici godinama traže da im se dodeli status službenog lica, što podrazumeva mnogo strožije kazne za one koji na njih nasrnu.

– O tome se polemiše godinama, a nismo se odmakli od početka – dodaje Šljapić. – Izjava ministra nakon ubistva naše koleginice daje nam nadu da će se ipak nešto promeniti. Pacijenti imaju sve više prava i sve su bolje zaštićeni i mi nemamo ništa protiv, ali mora neko da zaštiti i zdravstvene radnike – navodi ona.

Zdravstveni radnici u Zrenjaninu, odnosno u Srednjobanatskom okrugu, podržali su današnji protest “5 minuta tišine”, koji je organizovao Savez udruženja zdravstvenih radnika Srbije.

Podeli članak
sinovoz
FAM