Društvo

MATURA UDARA NA KUĆNI BUDŽET

ZRENJANIN – Groznica maturske večeri  počela je da „trese” učenike završnih razreda srednjih škola. Pored srednjoškolaca, maturu već tradicionalno proslavljaju i đaci koji završavaju osmi razred, a razlike u pripremama, između malih i velikih maturanata, skoro i da nema. Za roditelje, naravno ponosne što su njihova deca zaključila jedno važno životno razdoblje, matursko veče predstavlja i udar na porodični budžet, za koji se mesecima pripremaju. Pri tome, suma novca koju treba izdvojiti relativna je stvar, u zavisnosti od mogućnosti, do želja i navika i niza drugih faktora.

Zrenjaninski maturanti
Zrenjaninski maturanti

Pa da krenemo redom u analizu troškova.

Kada je reč o maturskim haljinama, cene se kreću od četiri hiljade, pa naviše. Ukoliko maturantkinje žele da sašiju svoju toaletu, potrošiće koji dinar manje. Momci mogu proći sa nekih sedam hiljada dinara, za skromniju kombinaciju koja se sastoji od košulje i elegantnih pantalona. Maturanti koji se odluče za odelo, moraju odvojiti i do deset, petnaest hiljada dinara.

Iako su mnogi roditelji svesni prevelike „buke” koja se diže oko proslave ovog dana, niko od njih ne želi da im dete bude izuzetak, i da odudara od generacije kojoj pripada. Zato većina „matoraca“ bez mnogo priče odvoji i po 200 evra samo za kupovinu.

Pravilo je da devojke za maturu uglavnom potroše više novca od momaka, jer pored oblačenja, novac daju i na ulepšavanje. Pored haljine, damama su potrebne cipele, torbica, komad nakita, nokti i frizura, a mnoge maturantkinje pre svečane večeri odu i u solarijum.

hotel vojvodina
Hotel Vojvodina

Tu nije kraj. Na cenu garderobe treba dodati i troškovnik za restorane i sale u kojima se proslavljaju maturske večeri. Primera radi, svečanost u Hotelu „Vojvodina”, gde većina srednjih škola slavi maturu, sa muzikom, hranom i ostalim pratećim sadržajima, iznosi oko tri hiljade dinara.

Zaključak, i u skromnoj varijanti, roditelji će za maturu svog deteta morati da odvoje petnaestak  hiljada dinara. A za one navikle na luksuz, cifre će biti mnogo veće.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz