Društvo YSLAJDER

MASONI ĆE BITI PREDSTAVLJENI KROZ IZLOŽBU U MUZEJU

masoni

ZRENJANIN – Izložba pod nazivom „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785 – 2018“, koju organizuje Regularna Velika loža Srbije, biće otvorena u ponedeljak, 29. januara, u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

masoni

 

Na samom otvaranju izložbe, predavač Masonske Regularne Velike Lože Srbije Nebojša Novoselac održaće predavanje na temu „Šta je Slobodno zidarstvo?“.

 

Izložba je sačinjena od nekoliko segmenata i hronološki prikazuje razvitak i postojanje Slobodnog zidarstva u svetu i kod nas. Najpre će posetioci moći da se informišu o istorijatu Slobodnog zidarstva, dok će drugi segment govoriti o doprinosima slavnih masona. Potom, posetioci će imati priliku da saznaju i nešto više o nastanku i razvoju Slobodnog zidarstva u Srbiji od 1785. do 1941. godine, odnosno od 1945. godine sve do današnjih dana.

 

Cilj izložbe je da demistifikuje pojavu i delovanje Slobodnog zidarstva, kao i razbijanje predrasuda koje postoje u vezi sa masonskim organizacijama kao tajnim grupama koje organizuju zavere radi vladavine svetom. Slobodno zidarstvo se ne bavi politikom, kao ni propagiranjem verskih načela. Veliki značaj Slobodnih zidara dokazuje se kroz doprinose i unapređenje naroda, društava i civilizacije.

 

Izložba će u Malom salonu zrenjaninskog muzeja biti dostupna publici do 21. februara. Nadležni kustos izložbe je Ivana Arađan, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz