Društvo YSLAJDER

MALO KO OD ĐAKA HOĆE U MESARE I AUTOMEHANIČARE

škola

ZRENJANIN – U prvom upisnom roku samo Tehnička i Medicinska škola u Zrenjaninu nemaju razloga za brigu, to jest mirno čekaju prvi septembar. Ove dve škole već u prvom upisnom roku popunile su sva odeljenja.

 

skola đaka
Srednja medicinska škola

 

– Upisali smo odmah i četvorogodišnje i trogodišnje smerove, odnosno sedam odeljenja sa po 30 učenika. To za nas nije ništa novo, tako je već godinama. Trogodišnji naftaški smer je veoma popularan i ove godine nam se dogodilo da imamo veće interesovanje nego što smo imali slobodnih mesta – ističe za portal zrenjaninski.com direktor Tehničke škole Milinko Babić i dodaje da mu je ipak žao što već godinama ne školuju limare, bravare i automehaničare, jer učenici ne pokazuju interesovanje, iako posla za njih ima.

 

Po njegovim rečima, najveći problem je praksa. Nekada su đaci ove škole praksu imali u Remontu, svih dvadesetoro u odeljenju, a sad bi trebalo da idu na deset mesta, jer automehaničarske radionice primaju samo po dva učenika i to traže da budu odlični đaci.

 

– Dualno obrazovanje ima smisla ako nađemo dobre partnere. Kako će to biti u Zrenjaninu, ne bih da prognoziram – ističe Babić.

 

U gotovo svim školama ima mesta u drugom upisnom roku. Tako je i u Hemijsko – prehrambenoj školi “Uroš Predić”.

 

– Interesovanje je bilo za četvorogodišnje farmaceute i zaštitare, a ostalo je mesta na drugim profilima. Na trogodišnjem pekarskom smeru ostalo je malo mesta, a više ima za mesare i mlekare, što malo čudi jer mesari su danas jedno od najtraženijih zanimanja – navodi direktor ove škole Jugoslav Bogdanović.

Podeli članak
sinovoz
FAM