Društvo YSLAJDER

LEČENJE PREKO INTERNETA JE VEOMA OPASNA STVAR!

dr-biljana-sekulic-reljin
Dr Biljana Sekulić Reljin

ZRENJANIN – Nema osobe koja bar jednom nije pokušala da sama sebe izleči od neke infekcije, ili pomogne sebi u smanjenju bola ili drugih zdravstvenih problema.

 

biljana sekulic reljin
Dr Biljana Sekulić Reljin

 

Samolečenje je opasna stvar, a u našem okruženju je vrlo rasprostranjeno, upozoravaju u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu, i napominju da su simptomi koje najčešće lečimo sami, bez konsultacije sa lekarima, glavobolja, stomačne infekcije, prehlade i infekcije respiratornih organa.

 

Najčešća greška je što u tim momentima lako posežemo za antibioticima, koji služe za lečenje bakterijskih infekcija a protiv virusnih nemaju nikavo dejstvo. Vitaminske terapije i drugi suplementi se takođe najčešće uzimaju na svoju ruku.

 

O bolestima i simptomima sve više učimo sa interneta, a takvo lečenje lekari ne preporučuju jer mogu još više pogoršati stanje pacijenata.

 

– Lečenje preko interneta je veliki rizik za zdravlje pacijenta. Tome načešće pribegavaju mladi i sredovečni ljudi koji internet koriste svakodnevno i koji žele informaciju što pre. Razlog tome je zato što nemaju vremena za zdravlje ili nemaju vremena da se zakažu kod svog izabranog lekara. Druga grupa pacijenata su oni koji nemaju knjižicu i zdravstveno osiguranje pa misle da mogu da budu sami svoj doktor. Rizik je veliki jer se terapija postavlja u skladu sa simptomima a mi u medicini ne lečimo simptome nego se uzima kompletna anamneza s pregledom, laboratorijom i dodatnom dijagnostikom ako je potrebna – objašnjava dr Biljana Reljin Sekulić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

 

Simptomi mogu biti isti za više različitih oboljenja, pa ih pacijenti mogu povezati sa najlakšim bolestima i rešiti da ne dolaze kod lekara, a mogu ih povezati i sa onim najtežim, kada se veoma uplaše.

 

– Često se na forumima nalaze netačne informacije, tačnije ono što laik može da razume, ali ipak je medicinsko obrazovanje potrebno da bi se prepoznala i lečila bolest kako treba – navodi dr Reljin Sekulić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz