Društvo Vesti Zrenjanin

Konferencija posvećena dobrobiti životinja u poljoprivrednim predelima

konferencija posvećena dobrobiti životinja

Prva regionalna konferencija posvećena biodiverzitetu i dobrobiti životinja u poljoprivrednim predelima održava se u zrenjaninskom Hotelu „Vojvodina“.

 

Organizator konferencije je Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA, a prisutno je više od stotinu predavača i slušalaca iz zemalja zapadnog Balkana. Tu su stručnjaci i učesnici iz Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, kao i jedan predavač iz Hrvatske, kao članice Evropske unije.

 

– Konferencija je specifična po tome što povezuje dve teme – zaštitu vrsta i dobrobit životinja u poljoprivrednim predelima. Često se kod priče o zaštiti vrsta misli na zaštićena područja. Mi akcentat stavljamo na jačanje tendencija da se agroekološkim merama, na površinama koje se poljoprivredno eksploatišu, štiti i biodiverzitet. To se odnosi i na oranice i povrtnjake, voćnjake, pašnjake, livade… To je izuzetno važno jer, osim na povećanje plodnosti zemljišta, možemo da utičemo, pored ostalog, na smanjenje upotrebe pesticida. A time i direktno na proizvodnju zdravije i bezbednije hrane – kaže za portal zrenjaninski.com Elvir Burazerović, direktor Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA.

 

On ističe da je danas dobrobit životinja neizbežna tema, naročito u uslovima industijalizovane proizvodnje mesa, mleka, jaja i drugih proizvoda u stočarstvu.

 

 

U stočarstvu se i dalje ne vodi dovoljno računa o dobrobiti životinja

 

Burazerović upozorava da se u stočarstvu i dalje ne vodi dovoljno računa o dobrobiti životinja i uslovima u kojima se drže ili transportuju.

 

– Moramo mnogo više raditi na uvođenju modernih standarda, ali i vraćanju nekih starih dobrih običaja u načinu držanja stoke. I to posebno u selima, gde stoka mnogo lakše može da pristupi pašnjacima. Naravno, treba voditi računa i o divljim vrstama koje borave na poljoprivrednim područjima. Sve to ne mora da ugrozi dobrobit farmera, već da im čak olakša i pojeftini držanje stoke. Ova konferencija je osmišljena da podstakne aktivnost i utre put za pozitivnu praksu u toj oblasti – ukazuje Burazerović.

 

Konferencija, čiji centralni deo se održava u velikoj konferencijskoj sali Hotela „Vovodina“, je dvodnevna. Odazvali su se svi planirani predavači, kojih je 25, dok je učesnika čak 120.

 

– Ovde su ljudi iz državnih i naučnih struktura, kao i civilnog sektora. Njihovo zanimanje je poljoprivredna proizvodnja visoke prirodne vrednosti – zaključuje Burazerović.

 

On je pohvalio i odlične organizacione i tehničke uslove za održavanje konferencije, koje je obezbedio zrenjaninski „Hotel „Vojvodina“.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM