Društvo YTOP

KONCERT ALŽIRSKIH MUZIČARA POVODOM GODIŠNJICE REVOLUCIJE

ambasador
Ambasador Alžira Abdelhamid Sebsub, Stevan Labudović i predsednik Društva prijatelja Alžira Marko Jelić

ZRENJANIN – Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, a u saradnji sa Društvom prijatelja Alžira, u zrenjaninskom Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” će 3. marta, sa početkom u 20 časova, biti održan koncert alžirskih muzičara Rede Sike i prijatelja.

Ambasador Alžira Abdelhamid Sebsub, Stevan Labudović i predsednik Društva prijatelja Alžira Marko Jelić

Koncert se organizuje povodom 55 godina od pobede u Alžirskoj revoluciji i sticanja nezavisnosti Demokratske Narodne Republike Alžir, a u godini kada Stevan Labudović, heroj Alžirske revolucije, proslavlja 80 godina umetničkog rada i 90 godina života.

Demokratska Narodna Republika Alžir, najveća država afričkog kontitenta i arapskog sveta, ove godine proslavlja 55-godišnjicu sticanja nezavisnosti.

Poznato je da je Jugoslavija podržala borbu alžirskog naroda za slobodu, i pored toga što je zbog te podrške ozbiljno narušila diplomatske odnose sa Francuskom. Ali, u našoj javnosti, nedovoljno je poznato da je jugoslovenski snimatelj i fotograf Stevan Labudović, pružio značajan doprinos pobedi Alžirske revolucije.

Snimatelja i fotografa “Filmskih novosti”, specijalnog izveštača mnogih novinskih agencija i televizija Jugoslavije, Stevana Labudovića iz Beograda, Josip Broz Tito poslao je u Alžir da pomogne alžirskim revolucionarima u oslobođenju zemlje od francuskog kolonijalog ropstva.

Pod vođstvom Fronta nacionalnog oslobođenja (FLN), Alžirci su, od 1954. do 1962, vodili antikolonijalni rat za nezavisnost. A još u toku te borbe, početkom 1960-tih, svet su obišle Labudovićeve filmske reportaže i fotografije, koje su svedočile o stradanju alžirskog naroda, teškog života pod kolonijalnom vlašću i etapama borbe za oslobođenje. Njegovi filmski dokumentarci zabeležili su najdramatičnije trenutke revolucije, zahvaljujući čemu je istina obišla svet.

Stevan Labudović danas živi mirnim penzionerskim životom u beogradskom naselju Miljakovac, u Rakovici, u Beogradu, ali Alžir je i dalje svakodnevno prisutan u njegovom životu. Njegov stan je ispunjen alžirskim suvenirima, medaljama, plaketama, zastavom i umetničkim radovima.

Podeli članak
sinovoz
FAM