Društvo

KOMPLETAN PROGRAM VOJNE PARADE I ZANIMLJIVOSTI: Evo šta nas sve očekuje u ponedeljak

ZRENJANIN – Svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede ove godine je objedinjena i održaće se u Zrenjaninu 9. maja, u 12 časova. Na njoj će učestvovati oko 1.300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i više od 40 pokretnih sredstava (motornih i borbenih vozila, sredstva specijalne namene, artiljerijskih oruđa, sredstava za protivvazduhoplovna dejstva, oklopnih transportera, tenkova, vazduhoplova i plovnih objekata).

vojska-program

Građani će biti u prilici da uživaju u defileu pešadijskih jedinica sastavljenih od predstavnika svih rodova i vidova Vojske Srbije. Na sidrištu na Begeju biće predstavljeno pet brodova Rečne flotile koje će posetioci moći da razgledaju. U letačkom programu, biće predstavljeni vazduhoplovi koji će nadletati centar Zrenjanina i to školsko borbeni avion „Galeb G-4“, lovac bombarder „Orao“ i lovački avion „MiG-29“ i helikopteri tipa „Gazela/Gama“. Deo modernizovanih sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije biće prikazan u statičnom delu svečanosti na Trgu slobode.

Svečanost će početi artiljerijskom paljbom koju će izvesti pripadnici Garde Vojske Srbije, koji će na Trgu slobode prikazati i specifičnu veštinu rukovanja puškom, takozvani egzercir.

Komandant svečanosti je general-major Vojin Č. Jondić, načelnik Uprave za operativne poslove (J-3) Generalštaba Vojske Srbije, a njegov zamenik brigadni general Željko Petrović, komandant 1. brigade Kopnene vojske. Generalna proba svečanosti održaće se u subotu 7. maja, u 12 časova.

Povodom proslave Dana Vojske Srbije i Dana Pobede, na svečanosti koja će biti organizovana 9. maja u Zrenjaninu, publici će biti prikazan i deo aktuelne tematske izložbe Vojnog muzeja „Povlačenje preko Albanije i boravak srpske vojske na Krfu“, autorskog tima, višeg kustosa Ljubice Dabić i kustosa Nataše Tomić i Vuka Obradovića.

Izložba će biti postavljena u Savremenoj galeriji umetničke kolonije Ečka u Zrenjaninu, i posetioci će imati prilike da je pogledaju u periodu od 7. do 9. maja.

U periodu od 4. do 9. maja avioni i helikopteri Vojske Srbije nadletaće širi rejon Zrenjanina radi priprema za svečanost.

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM