Društvo YTOP

KOLIKO PAROVA JE DOBILO FINANSIJSKU POMOĆ ZA VANTELESNU OPLODNJU

ZRENJANIN – Od 2014. godine, kada je donet Pravilnik o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u gradu Zrenjaninu, ovo pravo su ostvarila 33 bračna ili vanbračna para, saopštila je lokalna samouprava.

Odlukom o budžetu, u ovoj godini je za tu namenu predviđeno dva miliona dinara, mada je gradonačelnik Čedomir Janjić ostavio mogućnost da se, u slučaju potrebe, obezbede i dodatna sredstva.  

Grad Zrenjanin nije ograničio vremenski period u kom se postupak mora obaviti od momenta prenosa sredstava po predračunu izabrane klinike, već je ostavljena mogućnost čekanja najpovoljnijeg trenutka za ženu, i ta procena ostavljena je lekarima. Cilj ovakvog rešenja je što uspešniji, a ne postupak u što kraćem roku.

Pravilnikom je predviđena starosna granica za žene od 45 godina, i time se Grad Zrenjanin izjednačio sa evropskim kriterijumima.

„Prvi smo u regionu prepoznali ovu potrebu i sigurnu granicu po zdravlje žene, a takođe je omogućeno i da se postupak priznavanja prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju omogući i parovima koji žele i drugo dete“, saopšteno je iz ovdašnje lokalne samouprave.

Da bi neki par aplicirao za ovu vrstu finansijske podrške, i da bi mogao da očekuje pozitivno rešenje, potrebno je da podnese zahtev na pisarnici Gradske uprave. Neophodno je da uz zahtev priloži i dokumentaciju koja sadrži izvod iz matične knjige venčanih, ili izjavu overenu od strane dva svedoka da par živi zajedno, uverenja o državljanstvu i prebivalištu, fotokopije lične karte, predračun zdravstvene ustanove koja će obaviti vantelesnu oplodnju, fotokopije medicinske dokumentacije i laboratorijskih nalaza, kao i potvrdu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da par ne ispunjava uslove za uključivanje u program vantelesne oplodnje koji finansira taj fond.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.