Društvo Foto dana

Klub za stara i odrasla lica u Zrenjaninu radi punom parom

Klub za stara i odrasla lica
Foto: Gerontološki centar Zrenjanin

Kada bilo ko, makar i ovlaš, baci pogled na zbivanja u Gerontološkom centru Zrenjanin, odnosno ovdašnjem Klubu za stara i odrasla lica, koji funkcioniše pri ovoj ustanovi, već u prvi mah shvati da ovde nije ni malo turobno i dosadno, kako bi se moglo pretpostaviti.

 

Vremešni stanari doma i članovi pomenutog Kluba redovno organizuju brojne aktivnosti i priredbe, zahvaljujući kojima do izražaja dolazi njihova kreativnost i uz koje se razvija duh zajedništva.

 

Kako navode u zrenjaninskom Gerontološkom centru, članovi Kluba za stara i odrasla lica već godinama mogu da “zadovoljavaju svoje potrebe za komunikacijom, kulturom, edukacijom, zabavom i rekreacijom”. Članovi su uključeni u brojne sekcije, među kojima su muzička, likovna i šahovska, i imaju priliku da učestvuju u brojnim događajima u Zrenjaninu, ali i drugim gradovima. Samo u oktobru bilo je više takvih događaja. U poslednje vreme intenzivno se interesuju i za učenje stranih jezika i osposobljavanje za rad na računarima.

 

Klub za stara i odrasla lica
Foto: Gerontološki centar Zrenjanin

 

Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih osoba, upriličena je manifestacija “Sunčana jesen života”, a program je realizovalo Udruženje građana “Zona pozitivnih promena”, koje zastupa koordinatorka aktivnosti Ana Vasičin. Bogat poetsko – muzički program stanarima doma ovog puta priredili su učenici i nastavnici Osnovne i srednje škole “9. maj”, kao i inkluzivni hor istoimene škole. Usledio je i recital pesnikinje Milice Radanov (93).

 

“Potrudili smo se da obojimo jesen života našim bakama i dekama najlepšim bojama i nijansama, i da podsetimo da je od izuzetne važnosti podrška starijim građanima, kao i usmeravanje pažnje šire javnosti na njihove probleme, brige i potrebe”, poručuju iz “Zone pozitivnih promena”.

 

Muzička i literarna sekcija Kluba za stara i odrasla lica boravila je i u Idvoru, rodnom mestu velikana Mihajla Pupina, gde su održani “Pupinovi dani”. Ovog meseca upriličeno je i druženje pod nazivom “Oj, vesela, veselice”, koje je pripremio član Kluba Dragutin Zečević, pričajući priču o svojoj rodnoj Crnoj Gori. Njegovo pesničko umeće i sviranje na guslama dali su sasvim drugačiji pristup programu koji je bio zabavan, pa je, uz ostale članove muzičke i literarne sekcije, veoma brzo prošao. Gost večeri bio je guslar Jovan Živković, Dragutinov prijatelj, koji je pokazao vrhunsko znanje u sviranju gusala, ali i u pevanju. Svu podršku u progamu, kao i u životu, pružila mu je supruga Olivera, zbog koje je i ostao u Zrenjaninu, a ona je učestvovala u program tako što je čitala muževljevu pesmu.

 

Klub za stara i odrasla lica
Foto: Gerontološki centar Zrenjanin

 

A gde su muzika i pesma, tu je i igra. Tako je u Klubu za stara lica ove godine održano i završno veče projekta pod nazivom “Ples za treće doba”. Projekat je realizovan u saradnji Gerontološkog centra i Plesnog kluba “Vračar” iz Beograda, a uz podršku Wiener Städtische osiguranja. Za mesec dana pedesetak polaznika naučilo je kako otplesati valcer, tango, ča-ča-ča, a bilo je, kažu učitelji, i plesa u disko ritmu.

 

“Plesu su se učili polaznici koji su baš uživali i jedina zamerka im je da je bilo kratko. Zato ćemo se truditi da školu plesa ponovo održimo”, kažu u Geronotloškom centru.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM