Društvo

KATOLIČKA CRKVA OTVORENA ZA TURISTE

ZRENJANIN – Katolička katedrala Ivana Nepomuka otvorila je nedavno svoja vrata i u prepodnevnim satima. Proteklih mesec dana, to je bilo utorkom i petkom, a od sledeće nedelje biće ponedeljkom, utorkom i petkom od 9 do 12 časova.

Laslo Karačonji
Laslo Karačonji

Katedrala je prepodne otvorena kako za vernike, tako i za turiste. U to vreme, u katedrali će dežurati kustos Laslo Karačonji, koji je spreman da zainteresovanima predstavi unutrašnjost katedrale, slike i ostale kulturne vrednosti, kao i da odgovori na svako pitanje.

Turista je sve više, ali i onih Zrenjaninaca koji nikada nisu bili u katedrali i potreba da se vrata otvore sama se nametnula. A šta se može videti u katedrali, za portal zrenjaninski.com priča sveštenik Laslo Đuriš.

– Na ulasku kroz glavna vrata prvo se može videti noviji mozaik sa Isusom Hristom i sa našim zaštitnikom Svetim Gerhardom i njegovim učenikom Svetim Emerihom – kaže Laslo Đuriš. – Kad uspravimo pogled, videćemo veliku oltarsku sliku, ona predstavlja Svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika katedrale. Iznad glavne oltarske slike je vitraž Krista kralja, a vitraži sa strane u oltarnom delu su prizori iz istorije spasenja.

Katedrala je trbobrodna, znači da ima glavni brod i dve sporedne lađe, a građena je u neoromanskom stilu.

Slike na glavnom stropu u 19. veku oslikao je poznati velikobečkerečki slikar Jozef Gojgner, i to su prizori iz Novog zaveta. Sa strane su prizori koje je oslikao Mihalj Munkač, a sa desne „Tajna večera“.

Laslo Đuriš
Laslo Đuriš

Za razliku od pravoslavne crkve, u katoličkoj ima i kipova, najlepši u katedrali je „Srce Isusovo“. Takođe, sa strane su i reljefi, 14 slika koje prikazuju stradanje Isusovo.

A zašto se ova crkva zove katedrala. Pa zato što ima katedru – biskupovu stolicu. U zrenjaninskoj katedrali, biskupova stolica je u oltarskom delu.

Najstariji predmet u zrenjaninskoj katedrali je krstionica koja datira još iz vremena prve crkve – napravljena je davne 1770. godine. Tu su i orgulje iz 1907. godine koje je izgradila čuvena porodica graditelja iz Temišvara – Fegenštajn. Lep detalj je i propovedaonica – uzvišenje sa kojeg se sveštenik obraća na narodnom jeziku. U zrenjanninskoj katedrali propovedaonica je ukrašena sa četiri jevanđelista i duhom svetim koji je ovde – golub.

Još jedna zanimljivost: glavna oltarska slika koju je naslikao čuveni slikar Sekelj Bertalan, trebalo je da kao kulturno dobro velike vrednosti bude prikazana na velikoj Svetskoj izložbi u Parizu. Ipak, bila je velika za transport, pa je umesto nje iz zrenjaninske katedrale u Pariz otišla druga, manja, „Bogorodica sa detetom“.

Otvaranjem vrata Katoličke katedrale i u prepodnevnim satima, Zrenjanin je dobio još jedan kulturni sadržaj velike vrednosti. Sveštenik Laslo Đuriš kaže:

– Crkva je otvorena za vernike i za turiste, i svako će se u njoj ponašati u skladu sa svojim unutrašnjim opredeljenjem. A za dve godine, 2018, zrenjaninska katedrala svečano će obeležiti 150 godina svog postojanja – dodaje sagovornik portala zrenjaninski.com.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz