Društvo

Kako je tim Vlade Srbije ocenio Zrenjanin?

ZRENJANIN – Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije izradio je Indeks društvenog razvoja gradova i opština, koji pruža mogućnost poređenja kvaliteta života po gradovima i opštinama.

Prosečna starost stanovnika 42,2 godineIstraživanje je pokazalo da je Zrenjanin pogodan u pogledu kvaliteta života, što pokazuje činjenica da je svrstan među razvijenije gradove i opštine u nekoliko oblasti u okviru Indeksa.

Kako se navodi, prosečna starost u Zrenjaninu je 42,2 godine. Prosečna neto zarada, dodaje se, iznosila je 39.538 dinara, što je ispod proseka Republike Srbije od 43.932 dinara.

Podaci su pokazali da je, u pogledu zaposlenosti, 47,84 odsto lјudi starosti od 15 do 64 godine u Zrenjaninu imalo formalno zaposlenje, što je na nivou proseka zaposlenosti od 47,5 odsto na nivou Republike.

U oblasti obrazovanja, 15,1 odsto stanovnika starih 15 i više godina ima više i visoko obrazovanje, što je ispod proseka Republike Srbije koji iznosi 16,2 odsto. Srednje obrazovanje steklo je 52,6 odsto stanovnika starosti 15 i više godina, dok se na nivou Republike Srbije na ovom nivou obrazovanja zadržalo oko 50 odsto stanovnika. Rashodi za obrazovanje po stanovniku u Zrenjaninu su visoki i iznose 17.537 dinara, navodi se u istraživanju.

U pogledu zdravlja i zdravstvene zaštite, Zrenjanin je među lošijima. Očekivano trajanje života na rođenju u Zrenjaninu je 73,33 godine. U istraživanju se zaključuje i da je broj od 70,75 lekara na 100 hiljada stanovnika nizak.

Udeo korisnika novčane socijalne pomoći u ukupnom broju stanovnika bio je 3,78 odsto, što je neznatno više od 3,68 odsto na nivou Republike. Prosečna penzija u Zrenjaninu iznosila je 26.255 dinara, a udeo korisnika najniže penzije u ukupnom broju penzionera bio je 12,05 odsto.

U istraživanju se ocenjuje da su uslovi stanovanja na zavidnom nivou, jer je 96.75 odsto domaćinstava priključeno na vodovodnu i 62,96 odsto na kanalizacionu mrežu.

Zaključeno je i da je sigurnost oblast po kojoj se Zrenjanin ne ističe u pozitivnom smislu. Stopa osuđenih maloletnih i punoletnih počinilaca krivičnih dela, u visini od 0,57 odsto, je na nivou proseka u Republici Srbiji.

Društvena participacija merena izlaznošću građana na izbore bila je 55,48 odsto tokom prethodnih izbora, što je ispod proseka Republike Srbije od 57,65 odsto.

Poštovanje ljudskih prava i osetljivih grupa u Zrenjaninu, dodaje se, među boljima je u Republici Srbiji. Međutim, kako se ističe, samo 25,37 odsto odbornika u lokalnoj skupštini su žene.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ovo je da se čovek grohotom smeje: XA, XA, XA, XA, XA, XA, XA…
    …realno stanje je – SITUACIJA NIKAD GORA!!!

  • Ovo je da se čovek grohotom smeje: XA, XA, XA, XA, XA, XA, XA…
    …realno stanje je – SITUACIJA NIKAD GORA!!!