Društvo

IZLOŽBA POSVEĆENA INDUSTRIJSKOM NASLEĐU VOJVODINE

ZRENJANIN – U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 17. juna, biće otvorena izložba fotografija pod nazivom “Industrijsko nasleđe u Vojvodini”, koju zajednički realizuju Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice i zavodi za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva i Zrenjanina.

industrijsko-nasledje

U fokusu izložbe nalazi se jedan od najznačajnijih i najbogatijih segmenata kulturno – istorijske baštine našeg podneblja, koji je u prošlosti odigrao prvorazrednu ulogu u tehničkom i tehnološkom razvoju Srbije, i čiji je tretman shodno tome neprimeren onom koji danas uživa.

Nasleđe koje je u Vojvodini, Srbiji i široj regiji obeležilo dva prethodna stoleća, na početku 21. veka ubrzano propada usled zahuktalog razvoja novih tehnologija, procesa i običaja, što je za posledicu imalo gašenje i nestajanje velikog broja postrojenja i procesa. Dok se ova vrsta nasleđa u Evropi i svetu danas prezentuje na moderan i atraktivan način, uključuje aktivno u privredne tokove stičući epitet turističke atrakcije i bisera kulturno – turističke ponude, kod nas je ono ugroženo kulturno dobro sa tendencijom uništenja, naročito ako se uzmu u obzir dosadašnji stepen njegove istraženosti, sprovedeni konzervatorsko – restauratorski radovi i promene nastale usled tranzicionih procesa.

Izložba “Industrijsko i tehničko nasleđe u Vojvodini” služi ne samo kao podsetnik na značaj ove baštine u istorijskom razvoju okruženja u kom živimo, već i indikator nesagledivih potencijala koje ono nudi. Osvežavajući sećanje na važne stvari koje su do skora naš život činile lakšim i ugodnijim, ona istovremeno šalje poruku da rešenja za mnoge probleme sa kojima se čovečanstvo danas suočava možemo tražiti u nečem naizgled mrtvom, prošlom i nestalom.

industrijsko-nasledje

Posetioci izložbe će imati priliku da se kroz tridesetak vertikalnih panoa upoznaju sa nasleđem najznačajnijih industrijskih grana: prerađivačkom (prehrambenom i neprehrambenom) industrijom, stambenim kolonijama, te železničkim i hidrotehničkim  nasleđem.

Autorski tim izložbe čine etnolozi Mirjana Đekić i Branislav Milić, Gordana Prčić – Vujinović, Jasmina Vujović, istoričari umetnosti Vesna Karavida, Dejan Radovanović i Bojan Kojičić, te fotografi Nedeljko Marković i Željko Vukeljić. Nadležni kustos izložbe je Ksenija Mihić.

Podeli članak
sinovoz
FAM