Društvo YSLAJDER

IZ BOLNICE NA GODIŠNJICU STIŽU SJAJNE VESTI

ZRENJANIN – Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu obeležila je danas 121 godinu od osnivanja, a svečanosti su, osim zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, prisustvovale i brojne zvanice, između ostalih i zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić.

bolnica

Obraćajući se prisutnima, direktor Bolnice dr Jovan Sekulić je podsetio je da je pre 121 godinu, na istom mestu gde je i sada, počela sa radom Josifova Opšta bolnica Torontalske županije, namenjena za stotinu pacijenata.

– Od tada pa do danas ova ustanova je rasla u svakom pogledu, hvatala korak sa savremenim naučnim dostignućima i unapređivala zdravstvenu zaštitu stanovništva, bez obzira na društveno – politička dešavanja – napomenuo je Sekulić i naglasio da je već 1906, samo nekoliko godina nakon otkrića x zraka, ovde obezbeđena RTG apartura.

Prva operacija slepog creva obavljena je 1910. a iste godine je u Zrenjaninu izvedena i prva spinalna anestezija u Srbiji. Prva Dnevna bolnica za psihijatriju u Vojvodini osnovana je upravo ovde, 1975. godine, a vrlo je značajan i podatak da je u Opštoj bolnici urađena prva epiduralna analgezija kod porođaja u našoj zemlji. Bolnica je sedam puta menjala ime, a sadašnji naziv nosi od 1954. godine.

Sekulić je podsetio i da je 1984. započeta izgradnja nove zgrade, zahvaljujući samodoprinosu građana Srednjobanatskog okruga, čime je pokriveno 98 odsto troškova. Objekat je površine 43.000 kvadratnih metara, dok je trenutno u funkciji oko 25.000 kvadrata.

– Zaposleno je više od hiljadu radnika, od kojih je 167 lekara, 550 članova medicinskog osoblja i oko 300 radnika angažovanih u tehničkoj i administrativnoj službi. Pružanje zdravstvene zaštite, u smislu dijagnostike, lečenja i rehabilitacije, organizovano je kroz četiri sektora, 11 službi, 23 odeljenja i 39 odseka – istakao je Sekulić.

Direktor Bolnice je kazao da ova ustanova, iako je u teškoj materijalnoj situaciji, nije oslobođena odgovornosti za dalji razvoj i unapređenje zdravstvene zaštite, kao i da svojim kadrovima i prostorom bude podrška Medicinskoj školi, a uskoro, ako bude išlo sve po planu, i Visokoj strukovnoj školi medicinskih sestara, koja će se formirati u Zrenjaninu.

– Uživamo punu podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Kliničkog centra Vojvodine, kao i lokalne samouprave. U prilog tome, s ponosom najavljujemo naš naredni korak, koji predstavlja jedno od najvećih i najznačajnijih dostignuća ove ustanove, a to je rad angio – sale, za koju već školujemo kadrove i pripremamo prostor. Uzimajući u obzir činjenicu da je uzrok smrtnosti kod kardiovaskularnih oboljenja u Vojvodini 59 odsto, a trećina pacijenata Angio centra u Sremskoj Kamenici je upravo iz našeg regiona, to objašnjava naše prioritete i obaveze u najskorijoj budućnosti – zaključio je direktor Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Jovan Sekulić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz