Društvo

ISTRAŽUJEMO: DA LI JE STIGLA EPIDEMIJA MALIH BOGINJA?

vakcina-deca

ZRENJANIN – U celoj Srbiji su na snazi pooštrene epidemiološke mere zbog pojave epidemije malih boginja na Kosovu, kao i otkrivanja jednog slučaja u Vranju.

 

vakcina-deca

 

-Na teritoriji srednjeg Banata pojačani nadzor već traje zbog epidemije morbila u susednoj Rumuniji – kaže za portal zrenjaninski.com dr Radivoj Filipov, načelnik epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravlje.

 

Pooštrene mere znače da se kod svakog pacijenta kod kog se posumnja na male boginje rade laboratorijske analize i, kod eventualne pojave, istražuje se istorija kontakata pacijenta.

 

-Morbile se mogu potpuno sigurno dijagnostifikovati jedino laboratorijskom analizom. Zbog blizine Rumunije, mi pojačan nadzor vršimo već poslednjih godinu dana – ističe dr Filipov.

 

Prema podacima iz 2016. godine, revakcinacijom protiv morbila koja se radi u detetovoj sedmoj godini, na teritoriji srednjeg Banata obuhvaćeno je skoro 96 odsto dece, ali vakcinom koja se daje u drugoj godini oko 92 odsto.

 

-Sigurno je da će podaci za 2017. godinu biti drugačiji jer se primećuje trend nevakcinisanja dece – naglašava dr Filipov.

 

Da bi populacija bila zaštićena od pojave epidemije potrebno je da obuhvat vakcinacijom bude iznad 95 odsto. Ali, u celoj populaciji. Podaci iz Beograda i Novog Sada, pak, govore da je obuhvat dece vakcinacijom odavno pao ispod 80, pa i 70 odsto.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz