Društvo

Inovacijom do 5 miliona dinara

ZRENJANIN – Na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu danas je promovisano takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u 2015. godini.

Cilj ovog nadmetanja je promovisanje inovacionog kapaciteta i preduzetničke klime u Srbiji, kao i pružanje pomoći potencijalnim i postojećim „high-tech“ preduzetnicima koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije iznesu na tržište. Učešće na takmičenju, osim mogućnosti dobijanja novčanih nagrada, svim takmičarima obezbeđuje i stručnu pomoć u vidu besplatne edukacije kroz treninge i konsalting, kao i medijsku promociju, kako tokom, tako i nakon takmičenja.

Takmičenje će se ove godine odvijati u kategoriji „Realizovane inovacije“. Rok za podnošenje prijava je 20. april do 20 časova. Nakon prijave, sve timove, odnosno njihove inovacije, očekuje nekoliko eliminatornih recenzentskih krugova, a zatim i višemesečna obuka, u periodu april – novembar. Obuka se realizuje kroz četiri dvodnevna i jedan jednodnevni treninga. Na kraju godine, održava se finale, uz direktan prenos iz studija RTS-a.

Kao i do sada, pravo učešća imaju samo ekipe, i to sa najmanje tri člana. Timovi mogu da budu sastavljeni od nezavisnih pojedinaca, a mogu da predstavljaju i neko postojeće inovativno preduzeće. Na takmičenju mogu učestvovati svi stanovnici Srbije, nezavisno od starosne, polne ili obrazovne strukture. Inovacije mogu obuhvatati različite kategorije – od inovativnih rešenja za plasman jednostavnih proizvoda, koji se već vekovima prave na ovim prostorima, pa do visokih tehnologija.

Početni nagradni fond iznosi 5.000.000 dinara, i on se deli među nagrađenim timovima. Prijavljivanje takmičara se obavlja kao i prethodnih godina, putem interneta, na zvaničnom portalu Najbolja Tehnološka Inovacija.

Zainteresovani studenti, koji žele da se uključe u rad nekog od timova na takmičenju, mogu da dostave kratak CV na office@inovacija.org Ovi CV će biti stavljeni na uvid takmičarima koji će moći da u svoj tim pozovu nekog od studenata.

Inače, u proteklih deset godina osnovano je 75 visokotehnoloških kompanija utemeljenih na idejama učesnika takmičenja, a kroz 314 treninga obučeno je 6.539 istraživača, visokotehnoloških kompanija, studenata i inovatora.

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Privredna komora Srbije i Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Republike Srbije.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.