Društvo YSLAJDER

I POLICIJSKE NABAVKE POD SUMNJOM: ŠTA SE KRIJE IZA BORBENIH PATIKA

ZRENJANIN – Društvo protiv korupcije (DRPKO) i Beogradski centar za bezbedonosnu politiku u Zrenjaninu su održali zapaženu panel diskusiju na temu “Kako svrsishodno trošiti novac za potrebe bezbednosti građana”.

Učesnici panel diskusije
Učesnici panel diskusije

Povod za tematsko okupljanje bila je studija pod nazivom “Borbene patike bez borbe”, koju su radili aktivisti iz DRPKO Zoran Bašić i Nenad Radojčić, na osnovu analize svrsishodnosti javne nabavke borbenih patika u MUP Srbije, i uočenih nepravilnosti tom prilikom.

– Ova javna nabavka izazvala je pažnju javnosti zbog iznenađujućih saznanja do kojih smo došli. Prvo što smo uočili je da je naručilac prilagodio nabavku ponudi na tržištu, umesto da karakteristike i traženi kvalitet utvrdi prema sopstvenim potrebama. Uočljivo je i to da nema pravilnika koji utvrđuje vrstu, kvalitet i standard opreme koja se zanavlja, kao ni određenih intervala kada se to čini. Nije bilo ni jasno kome su te patike namenjene, da li samo određenim rodovima policije, ili svim službenicima MUP-a – pojasnio je Bašić do kakvih saznanja su došli prilikom nadzora ove nabavke.

On je podsetio i na to da je ponuđač dao garantni rok od dve godine na ovu obuću, ali da nijedan policajac nije uspeo da zameni patike koje su imale nedostatke. Na probleme prilikom nabavki u MUP-u ukazao je i zamenik predsednika Sindikata srpske policije Mile Lazarević, napominjući da u MUP-u nema dugoročnog plana nabavke, niti usvojenih standarda za uniforme i opremu policajaca, a ne zna se ni tačan broj policajaca kojima uniforma treba, jer se to krije pod plaštom službene tajne. U slučaju konkretne nabavke borbenih patika on kaže da je u startu bila uočljiva neuobičajeno niska cena ponuđača, što je budilo sumnju u kvalitet. Nažalost, te sumnje su kasnije i potvrđene, a utvrđeno je i da nikakve provere kvaliteta isporučene opreme nije bilo.

Policajci nam idu goli i bosi, sami godinama kupuju delove unifomi pa se šarenilo vidi iz aviona. Pri tome se proverom kvaliteta ono malo nabavljene opreme niko ne bavi. A da neko od policajaca svoje patike ustupi nadzornom telu na analizu, digao bi se ceo MUP, ne da traži krivca za loš kvalitet isporučene opreme, već da se dočepa onoga koji je dao patike na proveru – rekao je jedan od učesnika diskusije, sa čim su se složili svi prisutni navodeći primere iz prakse koji te navode potvrđuju.

Svi učesnici panel diskusije složili su se da tajnost nabavki neminovo vodi u nepravilnosti i založili su se za veće učešće sindikata u tim prilikama. Ukazano je i na potrebu utvrđivanja pravilnika i standarda obnavljanja opreme i uniformi, kao i stalnog nadzora pri nabavkama.

Podeli članak
sinovoz
FAM