Društvo YSLAJDER

HUMANITARCI ILI LAŽOVI: VOLONTERI FANTOMSKIH UDRUŽENJA!

centar-grada
Današnji izgled glavne ulice (Foto: Zoran Bogaroški)

ZRENJANIN – Nema valjda dana da se u centru grada ne sakuplja neka humanitarna pomoć. Uglavnom je u pitanju prodaja razglednica, čestitki, bojanki, knjižica i, kao po pravilu, pomoć se prikuplja za decu. To je logično, jer su gotovo svi naročito osetljivi kad su u pitanju najmlađi, pa onaj ko želi da priloži ni ne razmišlja kome u stvari daje novac i gde će on na kraju završiti.

 

centar-grada volonteri
Ne možete proći centrom grada, a da vas ne zaustavi neki od volontera koji, navodno, prikuplja pomoć za decu (Foto: Zoran Bogaroški)

 

Pomoć prikupljaju volonteri, vrlo često nametljivi, pa će vam se desiti da vam, dok prođete glavnom ulicom, i po nekoliko njih priđe uz reči: “pogledajte, ne treba ništa”, pa se ispostavi da ipak treba, “uzmite, pomozite”…

 

Neki od sakupljača imaju identifikacione kartice, neki ne… Pre nekoliko dana, na pitanje a ko ste vi, odgovor je bio, sve vam piše na razglednici…

 

Pokušali smo da istražimo kakva pravila važe za ovaj način prikupljanja pomoći.

 

Iz Policijske uprave Zrenjanin, na pitanje šta su u obavezi da urade organizatori, portal zrenjaninski.com dobio je odgovor da se, po članu 5. Zakona o javnom redu i miru, dobrovoljni prilozi građana prikupljaju posredstvom humanitarnih i drugih udruženja, uz obaveštavanje organizacione jedinice MUP-a, po mestu prikupljanja dobrovoljnih priloga. Obavštenje se podnosi najmanje 8 dana pre početka prikupljanja, a prošle nedelje jedna humanitarna organizacija je obavestila zrenjaninsku Policijsku upravu da će prikupljati pomoć.

 

Još nam je rečeno i da građani mogu da prijave policiji ukoliko im se nešto učini sumnjivo ili ako su prikupljači previše nametljivi.

 

Da li je ovo pravi način prikupljanja pomoći, pitali smo i u Crvenom krstu, organizaciji koja je poznata upravo po tome što učestvuje u svakoj akciji pomoći.

 

– Ne znam šta bih rekla o tome, ali kada mi prikupljamo pomoć to se čini isključivo preko žiro računa i smatram da je to najlegalniji način – kaže za portal zrenjaninski.com Aleksandra Tanasijević, sekretarka zrenjaninske organizacije Crvenog krsta. – Mi prikupljamo i novac i hranu i odeću. Ali, hrana mora biti konzervisana i sa deklaracijom. Možda neće dobro zvučati, ali protiv sam i kuka solidarnosti, na koje neko okači ostatke sopstvene hrane. To je izuzetno opasno i nebezbedno. Zna se kako se hrana donira, a takođe i odeća, kaže Tanasijević.

Podeli članak
sinovoz
FAM