Društvo Vesti Zrenjanin

Hotel “Vojvodina” domaćin evropskim stručnjacima za prstenovanje ptica

Ispratite ovu godinu u prijatnoj atmosferi

Zrenjaninski Hotel “Vojvodina” poznat je po tome da je spreman da na vrhunskom niovu organizuje domaće i međunarodne sastanke, konferencije, kongrese i to iz svih oblasti.

 

Ovih dana, zrenjaninski Hotel “Vojvodina” domaćin je jednom vrlo zanimljivom dešavanju.

 

Reč je o sastanku prstenovačkih centrala, članica EURING-a, koji se održava svake druge godine, a domaćin je uvek neka druga centrala.

 

Ove, 2019. godine, čast da organizuje generalni sastanak EURING-a pripala je Srbiji odnosno Centru za markiranje životinja, pri Prirodnjačkom muzeju iz Beograda.

 

A čast da svima njima bude dobar domaćin pripala je Hotelu “Vojvodina”.

 

 

S obzirom da se sistematsko i organizovano obeležavanje ptica na teritoriji Srbije u današnjim granicama, odvijalo u kontinuitetu, takoreći, od samog početka upotrebe te tehnike u svetu (još od 1908.), Srbija se može podičiti da ima najdužu tradiciju prstenovanja ptica ne samo na Balkanskom poluostrvu, nego i u svetu.

 

Vremenom su u Evropi počeli da niču nacionalni centri za prstenovanje ptica koji su se međusobno povezivali, a od 1963. osnivanjem organizacije EURING, krenula je efikasna koordinacija i standardizacija naučnog markiranja ptica u Evropi. Prirodnjački muzej je 1. juna 1993. kao svoju organizacionu jedinicu, osnovao Centar za markiranje životinja, koji i danas koordiniše aktivnosti prstenovanja ptica na teritoriji Srbije.

 

Od 1997. godine Centar je član Evropske unije za prstenovanje ptica – EURING (European Union for Bird Ringing). Stručnjaci iz ove oblasti iz više evropskih zemalja, Španije, Švedske, Holandije, Hrvatske bili su tri dana gosti Hotela “Vojvodine”.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM