Društvo Vesti Zrenjanin

Hotel “Vojvodina” domaćin evropskim stručnjacima za prstenovanje ptica

Ispratite ovu godinu u prijatnoj atmosferi

Zrenjaninski Hotel “Vojvodina” poznat je po tome da je spreman da na vrhunskom niovu organizuje domaće i međunarodne sastanke, konferencije, kongrese i to iz svih oblasti.

 

Ovih dana, zrenjaninski Hotel “Vojvodina” domaćin je jednom vrlo zanimljivom dešavanju.

 

Reč je o sastanku prstenovačkih centrala, članica EURING-a, koji se održava svake druge godine, a domaćin je uvek neka druga centrala.

 

Ove, 2019. godine, čast da organizuje generalni sastanak EURING-a pripala je Srbiji odnosno Centru za markiranje životinja, pri Prirodnjačkom muzeju iz Beograda.

 

A čast da svima njima bude dobar domaćin pripala je Hotelu “Vojvodina”.

 

 

S obzirom da se sistematsko i organizovano obeležavanje ptica na teritoriji Srbije u današnjim granicama, odvijalo u kontinuitetu, takoreći, od samog početka upotrebe te tehnike u svetu (još od 1908.), Srbija se može podičiti da ima najdužu tradiciju prstenovanja ptica ne samo na Balkanskom poluostrvu, nego i u svetu.

 

Vremenom su u Evropi počeli da niču nacionalni centri za prstenovanje ptica koji su se međusobno povezivali, a od 1963. osnivanjem organizacije EURING, krenula je efikasna koordinacija i standardizacija naučnog markiranja ptica u Evropi. Prirodnjački muzej je 1. juna 1993. kao svoju organizacionu jedinicu, osnovao Centar za markiranje životinja, koji i danas koordiniše aktivnosti prstenovanja ptica na teritoriji Srbije.

 

Od 1997. godine Centar je član Evropske unije za prstenovanje ptica – EURING (European Union for Bird Ringing). Stručnjaci iz ove oblasti iz više evropskih zemalja, Španije, Švedske, Holandije, Hrvatske bili su tri dana gosti Hotela “Vojvodine”.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM