Društvo

Rode uvele Taraš u Evropu!

TARAŠ – Taraš je postao deo velike evropske porodice – ovo selo juče je od strane organizacije „Euronatur“ proglašeno za „Evropsko selo roda“. Povelju je predstavnicima sela, kao i Grada Zrenjanina, na prigodnoj svečanosti uručio Štefan Ferger, zastupnik „Euronatura“.

Uručena povelja Evropsko selo roda
Uručena povelja Evropsko selo roda

Taraš je 14. evropsko selo roda. Veliko priznanje Tarašu će pomoći u daljoj promociji potencijala, a ovo selo pored Tise ih ima, u zdravoj životnoj okolini, predivnoj prirodi, odličnim poljoprivrednim proizvodima, vinu i dobrim ljudima.

Jučerašnja manifestacija „Dan taraških roda“, okupila je mlade iz sela koji se bave kreativnim radom, slikare i one koji prave suvenire. Prodavao se i čuveni taraški krompir, ali i taraške muškatle.

Učenici Osnovne škole „Svetozar Marković Toza“ pripremili su veseli maskenbal i priredbu na kojoj je glavna tema bila – taraška roda.

Ulice ponele imena narodnih heroja i roda
Ulice ponele imena narodnih heroja i roda

U selu ima trenutno 42 aktivna gnezda roda. Taraš je jednoj ulici dao ime – Ulica roda. Kuriozitet je što sve ostale ulice nose imena narodnih heroja iz Drugog svetskog rata, pa se tako između ulica Maršala Tita, Ive Lole Ribara, Borisa Kidriča smestila – Ulica roda.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.