Društvo

HEROJI BUDUĆNOSTI: Zrenjaninski srednjoškolci na naučnom takmičenju

ZRENJANIN – Osmišljavanjem složene naučne inovacije, učenici Hemijsko – prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ iz Zrenjanina uključili su se u panevropsko naučno takmičenje o održivom razvoju pod nazivom „Heroji budućnosti“, koje se u isto vreme održava u deset zemalja Evrope.

Učesnici takmičenja u školskoj laboratoriji
Učesnici takmičenja u školskoj laboratoriji

U pitanju je takmičenje za mlade inovatore čiji je zadatak da osmisle održiva rešenja koja će pomoći u prevazilaženju ekoloških problema u budućnosti. Zrenjaninski srednjoškolci došli su do rešenja kako da poboljšaju uklanjanje prirodnih organskih materija u podzemnoj vodi, koje nastaju raspadanjem biljnih i životinjskih tkiva, kako bi se obezbedila voda zdrava za piće.

– Da bi došli do ovog rešenja učenici su uzeli uzorke vode iz Jankov Mosta i sproveli niz hemijskih eksperimenata u školskoj laboratoriji, a sve to su dokumentovali video snimcima. Srednjoškolci su morali koristiti složena naučna znanja i preciznu metodologiju, koja im je pomogla da analiziraju problem, a onda i dođu do efikasnog rešenja, koje je takođe trebalo implementirati. Za sprovođenje ovog zadatka učenici su morali podjednako koristiti i teorijska znanja, ali i kreativnost i maštu – objašnjava profesor Predrag Topalov, koji vodi učenički tim, dodajući da je svrha svega bila da se ukaže na neophodnost izgradnje fabrike vode u Zrenjaninu.

Ekipu, inače, čine učenici četvrtog razreda, iz odeljenja tehničara za zaštitu životne sredine, Ajša Šaćirović, Eleonora Terečik, Jovana Ljuština i Nikola Mahova, kao i učenik trećeg razreda Stefan Husar.

Takmičenje se sprovodi u okviru specijalnog edukativnog programa nemačkog BASF-a pod nazivom „Chemgeneration“, a u Srbiji se realizuje uz podršku Centra za promociju nauke Republike Srbije, Hemijskog fakulteta iz Beograda i međunarodne organizacije Dostignuća mladih.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.