Društvo YSLAJDER

GUŽVE U DEČIJEM DISPANZERU, RODITELJI OBRATITE PAŽNJU!

ZRENJANIN – U Dečijem dispanzeru zrenjaninskog Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ počele su gužve, jer dolaskom hladnijih dana deca sve više borave unutra, prostorije se ne provetravaju dovoljno, tako da se lako prenose kapljične infekcije putem kašlja i kijanja, a ne treba zaboraviti ni direktni kontakt sa bolesnim detetom.

 

 

Zbog toga početkom jeseni preovladavaju respiratorne infekcije. Vrlo često dolazi do preklapanja bolesti, tako što jedan uzročnik može da dovede do više bolesti istovremeno, posebno kod mlađe dece. Zato i postoji čitav spektar simptoma respiratornih infekcija i to: curenje nosa, kijanje, kašalj, promuklost, bol u grlu, malaksalost, povišena temperatura, nekada su otečene i limfne žlezde na vratu.

 

– Ova jesen donosi neke nove izazove, velike promene u temperaturi, te se i mi borimo sa velikim prilivom pacijenata. Deca su krenula u kolektive, a grupe su, naročito u vrtićima, prevelike. Mališani nisu u mogućnosti da vode računa o higijeni na potpuno pravilan način. Naravno, tu je i kontakt sa drugom decom u velikom broju, pa se kapljične infekcije prenose lako i velikom brzinom – objašnjava pedijatar Dečijeg dispanzera dr Ivana Stanić.

 

Ona apeluje na roditelje da nema potrebe da se javljaju lekaru za svako curenje nosa ili malo povišenu temperature kod dece.

 

– Roditelji znaju kako da obave osnovnu toaletu nosa i kada da upotrebe antipiretike. Tek ukoliko se jave ozbiljnije komplikacije  svakako je potrebno da decu dovedu kod lekara – navodi Stanić.

 

Prehlada se može javiti u bilo kom uzrastu, sa obilnom sekrecijom iz nosa, a često je praćena i lako povišenom temperaturom, koja traje najviše tri dana. Kašalj je prvo suv, zatim produktivan i može da potraje do tri nedelje. U ređim slučajevima dolazi do komplikacija bolesti i postoje simptomi na koje roditelji moraju da obrate pažnju i odvedu dete na pregled kod pedijatra. Pre svega, to je izrazito povišena temperatura koja traje duže od dva do tri dana, zatim učestali i intenzivan kašalj, koji je praćen otežanim disanjem, zviždanjem i škripanjem iz grudnog koša, kao i povraćanjem sekreta.

 

– Večito pitanje je kako zaštititi decu od sezonskih infekcija. Ni mi zdravstveni radnici nemamo odgovor na to pitanje. Deca u kolektivu moraju obolevati. Najbolje bi bilo da se, čim se prvi simptomi pojave, dete izoluje. Na taj način neće širiti infekciju na drugu decu i lakše će sam prebroditi simptome i smanjiti šansu za daljim komplikacijama. Često deca ne mogu biti izolovana i tada savetujemo roditelje da im daju neke dodatke ishrani, vitamine, da se deca što zdravije hrane i da se slojevito oblače. Ali, verujem da roditelji to već jako dobro znaju – rekla je dr Stanić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz