Društvo

GREJU SE NA GNOJIVO!

ZRENJANIN – Delegacija predstavnika nekoliko gradova i opština iz Srbije, u organizaciji nemačkog GIZ-a, posetila je tri sela u Bavarskoj. U delegaciji je bio i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

nemacka-delegacija

– Imali smo priliku da vidimo kako su ova sela, koja imaju oko 1.000 stanovnika, iskoristila biomasu za proizvodnju električne i toplotne energije i na taj način ne samo uštedela i stekla energetsku nezavisnost, nego i podigla kvalitet životne sredine – kaže za portal „Zrenjaninski“ Duško Radišić.

Na obodu svakog od ova tri sela izgrađena je bioenergana koja za gorivo koristi žetvene ostatke, lišće i gnojivo sa farmi. Od toga se proizvede 40 odsto toplotne i 60 električne energije koje seljani koriste za osvetljenje i zagrevanje.

nemacka

– Pošto se proizvede više energije nego što selo može da potroši, višak se ili prodaje ili koristi za zagrevanje staklenika i sušara za voće i povrće – priča Radišić.

Ova sela su i prava turistička atrakcija, a vrlo često im u pohode dolaze i grupe koje se na konkretnim primerima edukuju.

– Stanovnici ovih sela imaju visoku svest o tome da moraju biti energetski nezavisni i tom činjenicom se posebno ponose. Ovakva energija nije bitno jeftinija, nije jeftino ni ulaganje, ali Nemci nemaju problem sa parama i žele i komfor, ali i samostalnost – ističe Radišić.

nemacka

Istovremeno, uzgojem drveća koje se koristi za biomasu, poboljšava se kvalitet zemljišta i nakon nekoliko godina ono se pretvara u zemljište više klase.

U Botošu bi uskoro mogla da proradi prva bioenergana u Banatu, o čemu je naš portal prvi pisao. Ekskluzivno za portal „Zrenjaninski“ Duško Radišić najavljuje da se priprema gradnja bioenergane u još jednom selu u okolini.

– To nije jeftino za naše prilike ali, iako sporije, polako hvatamo korak sa svetom – zaključuje Radišić.

nemacka

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.