Društvo YSLAJDER

GRADOM HARA GRIP: GERONTOLOŠKI CENTAR ZABRANIO POSETE!

ZRENJANIN – I na teritoriji koju pokriva Zavod za javno zdravlje Zrenjanina izlovan je virus gripa, i to tip B, potvrdio je za portal zrenjaninski.com dr Radivoj Filipov, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

 

gerentološki centar
Foto: Zoran Bogaroški

 

Iz nedelje u nedelju, sve je više prijavljenih pacijenata kod kojih je virus izolovan. Epidemiju, do sada, nije prijavio nijedan okrug, pa ni Srednjobanatski, a kako će situacija izgledati narednih dana, ostaje da se vidi.

 

Zbog komplikacija koje grip može da izazove, a ovaj virus uopšte nije bezopasan, i dr Filipov apeluje na one koji se razbole da grip preleže kod kuće.

 

– Jako je važno da se grip preleži, kako zbog onog koji je oboleo, tako i zbog okruženja – ističe dr Filipov.

 

Poslednje dve nedelje gotovo sve ambulante opšte prakse u gradu i u naseljenim mestima beleže povećan broj pacijenata, saznajemo u Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov”. Najviše je obolelih od respiratornih infekcija, neke su praćene povišenom temperaturom, a neke ne. Sporadično ima i slučajeva stomačnih infekcija. Sve ovo je uobičajeno i očekivano za ovo doba godine, kažu u Domu zdravlja.

 

Velike su gužve i u Predškolskom i Školskom dispanzeru. Situacija je ista kao i kod odraslih, najveći je broj obolelih od respiratornih infekcija. U školskom dispanzeru pravi se i dodatna gužva zbog potrebnih lekarskih opravdanja za izostanak iz škole i kod dece koja su infekcije preležala kod kuće.

 

Lekari Doma zdravlja savetuju: uzimati što više vitamina, zdravo se hraniti, redovno provetravati prostorije i izbegavati skupove i mesta sa većom koncentracijom ljudi. Nikako ne piti antibiotike na svoju ruku. Ukoliko temperatura i kašalj potraje više od nedelju dana, javiti se svom izabranom lekaru, savetuju lekari.

 

Zbog povećanog broja obolelih od respiratornih infekcija, već desetak dana su posete u zrenjaninskoj bolnici svedene na minimum.

 

Od pre nekoliko dana, posete su zabranjene i u Geronotološkom centru.

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM