Društvo

Grad Zrenjanin sprovodi mere populacione politike

mere populacione politike

O projektu “Mere populacione politike”, koji Grad Zrenjanin sprovodi u partnerstvu sa opštinama Srednjobanatskog okruga, juče je bilo reči u Gradskoj kući.

 

Navedene mere deo su projekta za koji je Grad Zrenjanin dobio sredstva iz Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, u okviru Programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2018. godinu.

 

O implementaciji edukativnog dela mera populacione politike u Srednjobanatskom okrugu, koji se upravo realizuje, kao i o aktivnostima koje će tim povodom biti sprovedene u narednom periodu, govorili su Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, zatim Olivera Lisica, direktorica Centra za socijalni rad, Vladimir Petrović, direktor Predškolske ustanove Zrenjanin, i Ana Budai, projekt menadžer za Grad Zrenjanin. Voditeljka sastanka bila je Sandra Banjanin.

 

– Dugi niz godina u Zrenjaninu smo na zajedničkom zadatku da se demografska slika u gradu i regionu poboljša. Medijski najvidljivija je bila mera biomedicinski potpomognute oplodnje, ali i podrške roditeljima kroz razne vrste pomoći, kako bi se odlučili na veći broj dece. Ove godine, uključivanjem u projekat ministarstva bez portfelja, gde smo zajednički nastupili svi iz regiona, uključili smo i sve mere koje se mogu podvesti pod populacione, a to su usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, rešavanje problema neplodnosti, kao i edukacije iz oblasti populacione politike. To je rezultiralo i ugovorom sa ministarstvom i sprovođenjem konkretnih mera – naglasila je Jelena Dragić, koja je i regionalni koordinator ovog projekta.

 

Ana Budai posebno je istakla činjenicu da se u sedam škola u naseljenim mestima i opremaju i uspostavljaju nove vrtićke grupe, i to u Elemiru, Stajićevu, Melencima, Ečki, Lazarevu, Lukićevu i Kleku.

 

– Svakoj školi je odobreno formiranje nove vrtićke grupe i dobile su sredstva za opremanje prostora i za nabavku didaktičkog materijala. Najveća investicija je adaptacija vrtića „Vila“ koji će biti dežurni za Grad Zrenjanin – istakla je Budai.

 

Vladimir Petrović je podsetio da su u vrtiću „Vila“ prošle godine izvedeni unutrašnji radovi a za naredni period priprema se rekonstrukcija fasade i zamena stolarije.

 

– Taj vrtić nakon rekonstrukcije radiće od 14 do 22 časa, kao dežurni za grad – najavio je Petrović.

 

Direktorica Centra za socijalni rad Olivera Lisica ocenila je da će se efekti ovog projekta tek videti. Ona je govorila o delu mera u koje je uključen zrenjaninski Centar za socijalni rad.

 

– Savetodavno – terapijske i socijalno – edukativne usluge su nešto novo što nudimo i pružamo, u okviru ovog projekta a biće dostupne svim građanima. One podrazumevaju individualni pristup – kaže Lisica.

 

A za petak, 14. decembar, najavljena je tribina, koja će se održati u maloj sali Kulturnog centra, sa omladinom kao ciljnom grupom. Teme će biti reproduktivno zdravlje, rano stupanje u seksualne odnose, rizici promiskuitetnog ponašanja, polno prenosive bolesti…

 

Podeli članak
sinovoz
FAM