Društvo

Grad Zrenjanin sprovodi mere populacione politike

mere populacione politike

O projektu „Mere populacione politike“, koji Grad Zrenjanin sprovodi u partnerstvu sa opštinama Srednjobanatskog okruga, juče je bilo reči u Gradskoj kući.

 

Navedene mere deo su projekta za koji je Grad Zrenjanin dobio sredstva iz Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, u okviru Programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2018. godinu.

 

O implementaciji edukativnog dela mera populacione politike u Srednjobanatskom okrugu, koji se upravo realizuje, kao i o aktivnostima koje će tim povodom biti sprovedene u narednom periodu, govorili su Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, zatim Olivera Lisica, direktorica Centra za socijalni rad, Vladimir Petrović, direktor Predškolske ustanove Zrenjanin, i Ana Budai, projekt menadžer za Grad Zrenjanin. Voditeljka sastanka bila je Sandra Banjanin.

 

– Dugi niz godina u Zrenjaninu smo na zajedničkom zadatku da se demografska slika u gradu i regionu poboljša. Medijski najvidljivija je bila mera biomedicinski potpomognute oplodnje, ali i podrške roditeljima kroz razne vrste pomoći, kako bi se odlučili na veći broj dece. Ove godine, uključivanjem u projekat ministarstva bez portfelja, gde smo zajednički nastupili svi iz regiona, uključili smo i sve mere koje se mogu podvesti pod populacione, a to su usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, rešavanje problema neplodnosti, kao i edukacije iz oblasti populacione politike. To je rezultiralo i ugovorom sa ministarstvom i sprovođenjem konkretnih mera – naglasila je Jelena Dragić, koja je i regionalni koordinator ovog projekta.

 

Ana Budai posebno je istakla činjenicu da se u sedam škola u naseljenim mestima i opremaju i uspostavljaju nove vrtićke grupe, i to u Elemiru, Stajićevu, Melencima, Ečki, Lazarevu, Lukićevu i Kleku.

 

– Svakoj školi je odobreno formiranje nove vrtićke grupe i dobile su sredstva za opremanje prostora i za nabavku didaktičkog materijala. Najveća investicija je adaptacija vrtića „Vila“ koji će biti dežurni za Grad Zrenjanin – istakla je Budai.

 

Vladimir Petrović je podsetio da su u vrtiću „Vila“ prošle godine izvedeni unutrašnji radovi a za naredni period priprema se rekonstrukcija fasade i zamena stolarije.

 

– Taj vrtić nakon rekonstrukcije radiće od 14 do 22 časa, kao dežurni za grad – najavio je Petrović.

 

Direktorica Centra za socijalni rad Olivera Lisica ocenila je da će se efekti ovog projekta tek videti. Ona je govorila o delu mera u koje je uključen zrenjaninski Centar za socijalni rad.

 

– Savetodavno – terapijske i socijalno – edukativne usluge su nešto novo što nudimo i pružamo, u okviru ovog projekta a biće dostupne svim građanima. One podrazumevaju individualni pristup – kaže Lisica.

 

A za petak, 14. decembar, najavljena je tribina, koja će se održati u maloj sali Kulturnog centra, sa omladinom kao ciljnom grupom. Teme će biti reproduktivno zdravlje, rano stupanje u seksualne odnose, rizici promiskuitetnog ponašanja, polno prenosive bolesti…

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz