Društvo YSLAJDER

GRAD PODRŽAVA BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTE OPLODNJE

trudnice

ZRENJANIN – Kada je u pitanju vantelesna oplodnja, Grad Zrenjanin je jedan od boljih primera u Srbiji, kako u pogledu kriterijuma za dodelu finansijske pomoći, tako i u pogledu izdvojenih sredstava.

 

 

– Od 2014. godine, kada je donet pravilnik i od kada Grad Zrenjanin podržava biomedicinski potpomognute oplodnje, ovo pravo ostvarila su 33 bračna ili vanbračna para. A za ovu godinu budžetom je predviđeno dva miliona dinara za tu vrstu podrške – kaže za portal zrenjaninski.com Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti u zrenjaninskoj Gradskoj upravi.

 

Ona ističe da su kriterijumi koje je Zrenjanin utvrdio povoljniji za potencijalne korisnike podrške, od onih koje je propisala republika.

 

– Republički fond zdravstvenog osiguranja uzima u obzir žene koje imaju neplodnost i pored odgovarajućeg lečenja a naš grad podrazumeva i žene i muškarce. Fond je utvrdio starosnu granicu žena do 42 godine, a grad do 45 godina. Mi podržavamo i parove koji žele drugo dete, a neophodan je postupak vantelesne oplodnje. I na kraju, Fond taksativno nabraja klinike na teritoriji Republike Srbije, dok Grad Zrenjanin dozvoljava parovima da sami načine izbor klinike – precizira Jelena Dragić.

 

Ona napominje da se u Zrenjaninu ne planira sužavanje kruga lica koja mogu ostvariti pravo na ovaj vid podrške, niti će se kriterijumi pooštravati, već će se, u skladu sa mogućnostima budžeta, proširiti i na opciju dobijanja trećeg deteta.  

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz