Društvo Vesti Zrenjanin

»Evropsko selo« na Trgu Slobode u Zrenjaninu

Na centralnom trgu u Zrenjaninu upravo se održava manifestacija »Evropsko selo 2019.«, u kojoj učestvuje 28 škola sa područja Grada Zrenjanina.

 

Manifestaciju je svečano otvorila direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković.

 

Šef sektora za delegaciju Evropske unije u Srbiji, Ingve Engstrom, u obraćanju na manifestaciji, izrazio je zadovoljstvo što se evropske ideje na ovako originalan način promovišu u Zrenjaninu. On je podsetio i na takozvanu Šumanovu deklaraciju, koja je bila jedan od prvih temelja Evropske unije.

 

 

-To je bila deklaracija sa ciljem da ponovo ujedini kontinent i učini ratove nezamislivim. Mi sa Srbijom delimo zajedničku evropsku istoriju i kulturno nasleđe. A EU je u poslednjih dvadeset godina za Srbiju postala partner broj jedan – poručio je Engstrom, apelujući i na pojedince da se, na razne načine, aktivno uključe u podršku procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić zahvalio se direktoru Osnovne škole »Mladost« iz Tomaševca, Slobodanu Rakići, koji je bio inicijator ove manifestacije, a koja je stekla izuzetnu popularnost.

 

A mogućnost da se manifestacija proširi i na druge gradove u Srbiji najavila je direktorka pokrajinskog Fonda »Evropski poslovi« Miroslava Enderić. Ona je najavila podršku manifestaciji i u narednim godinama.

 

Najboljim đacima, koji su pokazali izuzetne rezultate na kvizu o poznavanju Evropske unije, uručeni su pokloni.

 

 

Osim štandova na kojima se predstavljaju zemlje članice Evropske unije, na centralnoj bini u toku je prigodan program, koji đaci predstavljaju pojedine države Evrope i njihovu kuturu i obeležja.

 

Manifestaciju „Evropsko selo“ pokrenula je škola iz Tomaševca pre osam godina i veoma brzo su se uključule druge škole. Ideja je potekla iz činjenice da tri četvrtine mladih iz Srbije nije imalo priliku da putuje u neku od zemalja Evropske unije. Želja je bila i da se populariše multikulturalnost. Ove godine učestvovalo je 28 škola i oko 800 učenika.

 

Pre otvaranja manifestacije gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima priredio je prijem za predstavnike Republike Srbije i pokrajine Vojvodine, kao i za predstavnike Evropske unije, ambasadore Švedske, Andresa Hogora i Kipra, Konstantinosa, Eladesa, kao i diplomatsko osoblje evropskih zemalja.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.