Društvo YSLAJDER

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U SUSEDSTVU, A KAKVA JE SITUACIJA KOD NAS

ZRENJANIN – Na teritoriji Srednjobanatskog okruga nije zabeležen nijedan slučaj malih boginja, kaže za portal zrenjaninski. com dr Radivoj Filipov, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

– Prema podacima iz 2016. godine, procenat vakcinacije vakcinom MMR bio je 92 odsto, što je dobro, ali za potpunu sigurnost bolje bi bilo da je taj procenat 95, pa i iznad toga – ističe dr Filipov. – U okrugu, najmanji obuhvat dece bio je u opštini Žitište. Ovaj procenat vakcinisane dece rezultat je, s jedne strane nestašice vakcina u jednom periodu, a s druge, sad stiže na naplatu delovanje antivakcinalnog lobija, kaže dr Filipov i dodaje da ipak nije kasno ni za tu generaciju da primi vakcinu, odnosno da se revakciniše.

Roditelji se zasad raspituju i nije im svejedno zbog vesti koje stižu iz susednih država, Rumunije i Mađarske, gde je zabeležena epidemija malih boginja, a u Rumuniji i 17 smrtnih slučajeva – ističe dr Toma Stevanović, pedijatar. – Možemo da budemo relativno mirni, jer nam je imunološki bedem, granična mesta prema ovim dvema državama, u visokom procentu vakcinisan – Subotica, na primer 97,7 procenata. Na nivou cele zemlje u 2016. godini procenat vakcinacije je 84 odsto i to je nešto o čemu valja razmišljati – najviše nevakcinisane dece je u Beogradu, napominje dr Stevanović.

U Srednjobanatskom okrugu, za razliku od prethodnih godina, vakcina MMR ima dovoljno. Obavezna vakcinacija u našoj zemlji uvedena je 2015. godine.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz