Društvo

EKSKLUZIVNO: Saznajte sve o pojavi tuberkuloze u Medicinskoj školi!

ZRENJANIN – Vest koja se danas brzinom svetlosti pronela gradom glasi da se u Srednjoj medicinskoj školi u Zrenjaninu pojavila epidemija tuberkuloze. Direktorka ove obrazovne ustanove Sanja Necin kratko je izjavila za portal „Zrenjaninski“ da je jedan učenik oboleo od ove zarazne bolesti, ali nije želela detaljnije da govori o tome, navodeći da škola nije nadležna da daje podatke. Ona nas je uputila na zrenjaninski Zavod za javno zdravlje, gde su demantovali spekulacije o epidemiji tuberkuloze, ističući da je do sada potvrđen samo jedan slučaj.

Direktor Zavoda dr Mirko Bačić potvrdio je za portal „Zrenjaninski“ da se jedna učenica drugog razreda Medicinske škole nalazi na lečenju u Beogradu.

– Zvanično je prijavljeno da se leči od tuberkuloze i da je pod terapijom. Ta devojčica je iz Nove Crnje i smeštena je u crkvenom internatu, u Ulici cara Dušana, u Zrenjaninu. Druga osoba, za koju nije potvrđeno da je obolela od iste bolesti, nalazi se u Institutu za decu i omladinu u Novom Sadu. Iz istog je školskog odeljenja kao i učenica drugog razreda, a inače je iz Kikinde – saopštio je Bačić.

On je istakao da je Zavod za javno zdravlje, odmah nakon što je obavešten o ovome, preduzeo epidemiološko istraživanje kako bi bili otkriveni kontakti, odnosno kako je došlo do zaraze. Učenici iz razreda i internata su, u saradnji sa stručnjacima iz Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ i Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“, podvrgnuti lekarskoj kontroli i urađeni su im snimci pluća, kako bi se utvrdilo da li je još nekog oboleo od tuberkuloze.

– Rezultate bi trebalo da dobijemo danas i onda će kliničari odrediti šta dalje i utvrditi da li je, eventualno, još nekome potrebno pružiti lekarsku pomoć – objasnio je direktor Zavoda.

Napominjući da u ovom slučaju nema mesta nikakvoj panici, Bačić je podsetio da tuberkuloza nije toliko zarazna kao variola, kolera ili morbile, i da se uglavnom javlja među socijalno loše zbrinutim porodicama i populacijom koja boravi u nezadovoljavajućim životnim uslovima i kojoj, usled toga, opada otpornost organizma. Takđe, tuberkuloza se javlja među decom, u trenutku njihovog odrastanja.

– Ovo su sporadični slučajevi koji su uobičajeni i ne predstavljaju nikakvu opasnost po okolinu – zaključio je dr Mirko Bačić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.