Društvo

Dramatično u zrenjaninskoj bolnici!

ZRENJANIN – Užasan problem muči zrenjaninsku Opštu bolnicu „Dr Đorđe Joanović“, a to je nedostatak kadrova, naglašava direktorica ove ustanove dr Gordana Kozlovački, i napominje da je ova zdravstvena ustanova kadrovski na istorijskom minimumu u poslednje četiri decenije.

Manjka na svim poljima
Manjka na svim poljima

– Bolnica je na istorijskom minimumu, još u poređenju sa davnom 1975. godinom, kada nije bilo ni naznaka gradnje nove bolnice, koja ima deset spratova i 42.000 kvadrata. I kada još nisu bile poznate mnoge sada uobičajene medicinske metode – kaže Kozlovačka i napominje da veliki rezultati koje bolnica postiže na mnogim poljima, ne mogu da kompenzuju ovaj otvoreni problem.

U zrenjaninskoj bolnici, inače, ima nešto više od 1.000 zaposlenih po ugovoru, a direktorica ove zdravstvene ustanove objavila je da manjka više od 300 zaposlenih u poređenju sa vremenom od pre osam godina.

– U odnosu na normative manjka 40 lekara, 90 sestara i 70 tehničkih radnika. Po kadrovskom planu, koji je minimum od minimuma, manje je 11 lekara, 12 sestara i 17 tehničkih radnika – napominje direktorica, uz podsećanje da je u niškom okrugu broj lekara na 10.000 pacijenata 44, a u srednjobanatskom svega 19.

Ozbiljan problem je i prosečna starost lekara, koja je iznad 50 godina, u nekim službama poput onkologije i 55 godina. U toj službi, za ceo Srednjobanatski okrug sa 225.000 stanovnika, rade svega tri onkologa. Na odeljenju psihijatrije rade četiri do pet lekara, na isti broj stanovnika.

– Pozivam žitelje Srednjobanatskog okruga da budu strpljivi i da uzmu u obzir činjenicu da su i doktori i sestre prenapregnuti i da daju maksimum. Nadam se da će država sagledati potrebe, ne zdravstvenih ustanova, već ovdašnjeg stanovništva, i pomoći da se neophodni kadrovi obnove – kaže Kozlovačka.

Dodatne komplikacije u bolnici izaziva i kvar bolničkog CT aparata, krajem marta, pa se sada hitna stanja, gde je pregled na skeneru neophodan, zbrinjavaju po dogovoru sa institutima, odnosno Centrom za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, Institutom za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, i Kliničko-bolničkim centrom Zemun.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.