Društvo Vesti Zrenjanin

Dr Novak Vukoje jedan od kandidata za prestižnu Februarsku nagradu

novak vukoje
Foto: Privatna arhiva

Član Evropske akademije nauka i član Američke akademije za radiohirurgiju, primarijus dr Novak Vukoje, jedan je od ukupno sedam kandidata za Februarsku nagradu koja se dodeljuje u Novom Sadu.

 

Inicijativu da Vukoje dobije nagradu podneli su predsednik Skupštine opštine Sečanj Arsen Plahin i Evropska akademija nauka iz Beograda.

 

Prim. dr Novak Vukoje je rođen 1947. godine u Sečnju. Poreklom je iz Hercegovine, odakle su mu roditelji dospeli u Banat. Osnovnu školu je završio u Sečnju, srednju medicinsku u Zrenjaninu, a studije medicine na Univerzitetu u Sarajevu.

 

Dobitnik je Zlatne značke za odličan uspeh u studiranju. Specijalizaciju iz ORL završio je 1978. godine na klinici u Sarajevu. Magistar medicinskih nauka postaje 1980, a 1990. dobija zvanje primarijusa. Objavio je više stručnih i naučnih radova u domaćim i inostranim časopisima. Izlagao je na evropskim i svetskim kongresima.

 

Od decembra 2008. godine član je Srpske i Ruske akademije inovacionih nauka.

 

Pročitajte još: FAM uručio novogodišnje paketiće korisnicima „Alternative“ i Sigurne kuće

 

Dr Novak Vukoje pripada plejadi najeminentnijih stručnjaka iz oblasti otorinologije i hirurgije glave i vrata. Magistar je medicinskih nauka, primarijus i ugledni srpski specijalista iz domena otorinolaringologije kako u našoj zemlji tako i van nje. Član je brojnih medicinskih asocijacija, dobitnik brojnih priznanja i nagrada za postignute uspehe na polju stvaralaštva i inovacija u medicini.

 

Problemom hrkanja i noćnog gušenja bavi se preko 20 godina.

 

Vlasnik je Specijalističke ordinacije za bolesti uva, nosa i grla „Dr Vukoje“ u Novom Sadu, odnosno Petrovaradinu.

 

Februarska nagrada je društveno priznanje za najznačajnija dela

 

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada Novog Sada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

 

Konačnu reč o laureatima daju odbornici novosadskog lokalnog parlamenta.

 

Među kandidatima su, osim dr Novaka Vukoja, i predsednica NURDOR-a Joland Korora i najbolji srpski kik-bokser svih vremena Nenad Pagonis.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM