Društvo Vesti Zrenjanin

Dr Nada Kuljić Kapulica: Svi su izgledi da je ovaj virus nastao u laboratoriji

dr nada kuljić kapulica

Vrhunski virusolog, sada u penziji, dr Nada Kuljić Kapulica, ekskluzivno za portal zrenjaninski.com govori o novom koronavirusu, koji ne prestaje da nam priređuje neprijatna iznenađenja.

 

Dr Nada Kuljić Kapulica rodom je iz srednjeg Banata. Nakon završetka Zrenjaninske gimnazije nastavila je školovanje na Medicinskom fakultetu u Beogradu i specijalizaciju iz mikrobiologije sa parazitologijom na Vojnomedicinskoj akademiji. Na VMA je odbranila doktorsku disertaciju o povezanosti infekcije EBV sa malignim limfomima. Bila je uključena u nastavu na Medicinskom fakultetu VMA i na Farmaceutskom fakultetu. Radni vek provela je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Jedno vreme, tačnije celu deceniju, bila je jedina u onoj velikoj Jugoslaviji, koja se temeljno bavila koronavirusom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Jedna osoba iz novobečejske opštine preminula od posledica koronavirusa

 

– Nakon otkrića koronavirusa, pre više od pola veka, oni su uvršteni u brojnu grupu virusnih izazivača obične prehlade. Potvrđeni su, međutim, i u težim reaspiratornim bolestima. Na VMA je rađena dijagnostika ovih virusa osamdesetih godina prošlog veka. Rađena su različita ispitivanja, a dokazana je prokuženost stanovništva koronavirusom. Interesovanje javnosti, stučne i naučne, ali i šire, znatno je poraslo otkrivanjem novog patogenog virusa sa visokom smrtnošću, čija posledica je bila epidemija SARS. On se u značajnoj meri prenosio u ljudskoj populaciji, a izvor virusa ubrzo je utvrđen kod životinja – priča za naš portal dr Nada Kuljić Kapulica.

 

Ona podseća da je sledeći udar bila pojava MERS koronavirusa.

 

– Pojava ovog novog koronavirusa, izazivača kovid-19 infekcije, nije iznenađenje, ali je veoma neobično njegovo egzistiranje. Virusi koje sam ja svojevremeno dijagnostifikovala bili su sezonski. Bilo je njih tokom cele godine, ali su u letnjim mesecima bili sporadični. Glavni udar bio je u februaru i martu. Ovaj virus, međutim, suprotno svim očekivanjma, nije se zaustavio u letnjim mesecima. Ni UV zračenje mu izgleda ne škodi – ističe dr Nada Kuljić Kapulica.

 

test na koronavirus
Foto: Pixabay

 

Ovaj virus pravi toliko iznenađenja da je to neshvatljivo

 

A na pitanje, da li postoji mogućnost da je kovid-19 stvoren u laboratoriji, ima spreman odgovor.

 

– Niko me to do sada nije pitao, a moje mišljenje je da je u pitanju virus koji je nastao u nekoj laboratoriji. Virusi se na ljude prenose sa životinja, biljaka, bakterija, ali mogu biti stvoreni i u laboratorijskim uslovima. Ovaj virus pravi toliko iznenađenja da je to neshvatljivo i meni i svima iz struke, koji znamo sve ključne osobine virusa. A kako i zašto je napravljen, pitanje je koje možda neće nikada imati odgovor  – napominje dr Nada Kuljić Kapulica.

 

Na naše pitanje, kakve su njene prognoze u vezi sa pandemijom virusa kovid-19, dr Nada Kuljić Kapulica odgovara da postoji mogućnost da on jednostavno nestane.

 

– To bi bilo dobro, ali je malo verovatno. Realnije je da on postane sezonski, kao koronavirus koji sam ja dijagnostifikovala. A biće potrebno mnogo rada i truda da ga dobro proučimo i na neki način stavimo pod kontrolu – zaključuje naša sagovornica.

 

A na kraju razgovora poručuje da rado dolazi u Zrenjanin, obično na porodična okupljanja, i da je za grad na Begeju vežu lepe uspomene.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM