Društvo Vesti Zrenjanin

Dr Dragan Ilić srednjoškolcima održao predavanje o raku grlića materice

dr dragan ilić održao predavanje srednjoškolcima
Foto: Dom zdravlja Zrenjanin

Povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” dr Dragan Ilić je, u saradnji sa Patronažnom službom, održao predavanje učenicima treće godine Srednje medicinske škole u Zrenjaninu.

 

Dr Dragan Ilić ih je upoznao sa tipovima HPV virusa, kako utiču na zdravlje pojedinca, kako se prenose i kako se mogu lečiti posledice izazvane ovim virusom. Takođe im je predstavio skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice. Ovaj program se uspešno organizuje u Domu zdravlja Zrenjanin od 2013. godine.

 

Kako je rečeno ovom prilikom, najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Međutim, imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

 

Pročitajte još: Gradski Zavod za javno zdravlje o kvalitetu vazduha u Zrenjaninu

 

Tokom 2019. godine u okviru skrininga pozvano je 6.500 žena, a odazvalo se 3.438 ili 53 odsto. Kod pregledanih žena otkrivena su tri karcinoma i 19 predmalignih promena.

 

„Kod žena koje se nisu odazvale takođe je postojala šansa da, ukoliko imaju predmalignih promena, budu otkrivene na vreme. Svake godine u našoj zemlji umre više od 600 žena obolelih od raka grlića materice. A ovaj tip raka, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, stopostotno je izlečiv“, navode u Domu zdravlja Zrenjanin.

 

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 20. do 26. januara u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine. Srbija već trinaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM