Društvo

DOM ZDRAVLJA NOVI BEČEJ: Japanski mamograf na usluzi i Zrenjanicima

NOVI BEČEJ – Opšta bolnica „Dr Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu zatražila je od Doma zdravlja Novi Bečej da joj pomogne u pružanju mamografskih usluga, u delu kliničke mamografije, zato što novobečejska ustanova jedina u srednjobanatskom regionu obavlja taj posao. Ovaj savremeni skupoceni uređaj novobečejski lekari obezbedili su preko donacije japanske ambasade.

mamograf-novi-becej

– Mamograf u zrenjaninskoj Bolnici je u kvaru i pitanje je kada će biti popravljen. Nakon pregleda kod nas, pacijenti dobijaju izveštaj na disku, pa radiolog u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, a u ovom slučaju to je regionalna bolnica u Zrenjaninu, može da očita snimak – objašnjava direktorka Doma zdravlja Novi Bečej dr Anđelka Korovljev, koja ističe da je saradnja između ove dve zdravstvene ustanove na visokom nivou.

Ona je pojasnila da će ovdašnji rendgen tehničari raditi snimanja za potrebe kliničke mamografije, odnosno za žene koje već imaju problema sa dojkama, a ne u slučajevima ranog otkrivanja raka. Za razliku od ostalih domova zdravlja u regionu, novobečejski je opremljen mamografskim aparatom, tako da pruža i usluge skrining mamografije, a ultrazvuk svih organa dostupan je u najkraćem roku.

– Takođe, radimo i usluge ultrazvučne dijagnostike. Imamo i kadar koji je potreban za tu vrstu usluga, tako da smo kompletno pokriveni. Kod nas pacijenti čekaju od četiri do sedam dana na ultrazvučnu dijagnostiku. Mnogi domovi zdravlja to ni ne rade, već su pacijenti prinuđeni da čekaju po tri – četiri meseca za tu vrstu usluge – naglašava Korovljev.

Ovde je obezbeđen i adekvatan kadar, a reč je o specijalistima. U prethodnih nekoliko godina zaposleni su specijalista pedijatar, radiolog, zatim specijalista urgentne medicine, kao i dva dečja preventivna stomatologa.

Direktorka Doma zdravlja napominje da se trenutno na specijalizaciji nalaze dva doktora pedijatrije i biohemije.

– Imamo sve one specijalnosti bez kojih Dom zdravlja faktički ne može da postoji i da građanima pruža usluge. Mnoge zdravstvene ustanove i ne prevoze svoje pacijente do regionalnih centara, ili do tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite, dok naš sanitetski transport i hitna medicinska pomoć funkcionišu tako da sve pacijente transportujemo do druge ustanove i nazad – veli Korovljev i podseća na saradnju i sa Institutom za kardiovaskularne bolesti iz Sremske Kamenice koja se bazira na dva osnova.

Prvi je da Novobečejci transportuju pacijente sa infarktom u Institut, a drugi vid saradnje je da tamošnji kardiolozi dolaze sredom u Novi Bečej i rade ehokardiografiju.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.