Društvo Vesti Zrenjanin

Dobrovoljno davalaštvo krvi: Uprkos pandemiji akcije uspešno sprovedene

dobrovoljno davalaštvo krvi
Foto: Crveni krst Zrenjanin

Najveći izazov sa kojim se Crveni krst Zrenjanin suočio vezano za dobrovoljno davalaštvo krvi u 2020. godini bilo je bezbedno održavanje akcija u uslovima pandemije. Ispit je, ipak, uspešno položen.

 

– Motivacija građana za dobrovoljno davanje krvi je jedno od najvažnijih javnih ovlašćenja poverenih našoj organizaciji. Zadatak Crvenog krsta Zrenjanin je da promoviše dobrovoljno, anonimno davalaštvo krvi. Naš cilj je i da regrutujemo i zadržimo davaoce krvi i organizujemo akcije dobrovoljnog davanja krvi u partnerstvu sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine – kaže za portal zrenjaninski.com Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta u Zrenjaninu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pred početak drugog polugodišta obavlja se dezinfekcija škola

 

Veliki broj volontera Crvenog krsta Zrenjanin je uključen u realizaciju ovog značajnog, obimnog i izuzetno odgovornog posla. Jer, kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbednom krvlju i krvnim produktima predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

 

– Zbog toga je ova naša misija od ogromnog značaja, i mi smo je i u najtežim uslovima održali – dodaje Tanasijević.

 

dobrovoljno davalaštvo krvi
Foto: Crveni krst Zrenjanin

 

Ubeleženo više od 25.000 volonterskih časova

 

Ona napominje da je u uslovima pandemije i nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom Kovid-19, uz predan rad zaposlenih i velikog broja volontera, omogućeno kontinuirano održavanje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Čak i tokom trajanja vanrednog stanja, kao i po njegovom okončanju, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera.

 

– Realizovano je svih 37 akcija predviđenih godišnjim planom, kao i dve vanredne akcije. Na akcije se odazvalo više od 1800 humanih sugrađana, a prikupljeno je 1706 jedinica krvi. Radilo se bukvalno do poslednjih dana 2020. Poslednja akcija je održana 30. decembra u prostorijama Mesne zajednice na Bagljašu – napominje Aleksandra Tanasijević.

 

Ona u ime Crvenog krsta Zrenjanin zahvaljuje svim članovima i saradnicima, kao i volonterima. Oni su, realizujući aktivnosti, darovali svoje znanje, energiju, veštine, vreme i dobru volju. Ubeležili su više od 25.000 volonterskih časova rada.

 

– Zahvalnost dugujemo i svima koji su bili u prilici da na bilo koji način podrže Crveni krst Zrenjanin i doprinesu njegovom radu. Sve to doprinelo je da u godini značajnog jubileja, obeležavajući 140 godina postojanja i rada, Crveni krst Zrenjanin iznova opravda poverenje. Sve ispite smo položili sa najvišom ocenom – poručuje čelnica Crvenog krsta u Zrenjaninu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM