Društvo

DOBRA VEST ZA GRAĐANE

ZRENJANIN – Dobra vest za građane, od 8. juna neće više morati sami da pribavljaju dokumenta koja se nalaze u službenim evidencijama.

Predstavnici medija na današnjoj radionici
Predstavnici medija na današnjoj radionici

Zrenjanince neće više mučiti pitanje da li im fali još jedan papir na nekom šalteru u lokalnoj samoupravi. Početkom juna sve opštinske i gradske uprave u Srbiji imaju obavezu da počnu primenu tri člana Zakona o opštem upravnom postupku (ZOUP). Novi zakon obavezuje organe da međusobno  razmenjuju podatke o službenim evidencijama, što je prvi veliki ispit svih zaposlenih u javnim institucijama, koji treba da potvrdi spremnost celokupne uprave da pri pružanju svojih usluga građanima i privrednim subjektima, dela kao jedinstvena organizacija.

-Zakon više ne predviđa da građani na šalterima moraju da donose papire. Službenici više neće smeti da traže, na primer, da im stranke pribave izvode iz matičnih knjiga rođenih ili državljanstva, jer su to dokumenta koja država ima u arhivi i može da ih iskoristi. Zakon će se odnositi na ovlašćena i službena lica, a ukoliko radnici budu kršili ova pravila građani će moći da se žale Prekršajnom sudu – ističe Biljana Petković iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koja je bila jedan od izlagača na radionici za medije, koja je danas održana u Gradskoj kući.

Podeli članak
sinovoz
FAM