Društvo

Đaci škole “2. oktobar” ponovo imaju najbolji rezultat na završnom ispitu

2. oktobar

Učenici Osnovne škole „2. oktobar“ treću godinu za redom postižu najbolji rezultat na završnom ispitu u odnosu na ostale gradske škole.

 

Svih 75 maturanata ove obrazovne ustanove je polagalo završni ispit i postiglo vrlo dobar rezultat. Prosečan broj bodova iz matematike je 7,13, iz maternjeg jezika 8,27, a iz kombinovanog testa 8,91. U proseku, svaki učenik je na osnovu bodova sa završnog ispita osvojio 24,32 boda.

 

2. oktobar

 

Direktorka škole „2. oktobar“ Sanja Gerbeš ponosna je na rezultat đaka na završnom ispitu.

 

– Do ovog rezultata se, naravno, ne dolazi samo konkretnim časovima pripreme u osmom razredu. On podrazumeva godine rada – od prvog razreda kada učitelji postave dobar temelj, pa kasnije preko predmetne nastave. Ono što nam svima pomaže jesu standardi, to jest ishodi koji postoje za svaki predmet i koji su nam putokaz u kom smeru bi učenika i njegovo znanje trebalo voditi. Naši nastavnici se u svim segmentima nastave drže ovoga i, kada se tako postavi čitav sistem, na kraju se postigne ovakav rezultat – kaže za portal zrenjaninski.com direktorka škole „2. oktobar“ Sanja Gerbeš.

 

Časovi pripreme iz predmeta koji su obuhvaćeni završnim ispitom u „2. oktobru“ počinju već u prvom polugodištu, i to sredinom oktobra. Kako se ispit bliži, tako časovi pripreme postaju učestaliji. Ono što se pokazalo kao odlična praksa jeste da su časovi pripreme iz matematike organizovani ne za odeljenja pojedinačno, nego za čitavu generaciju koja je podeljena u grupe s obzirom na nivo znanja. To je jedna vrsta diferencirane pripreme koja svakom učeniku omogućava da napreduje, bez obzira na to s kakvim znanjem u početku pristupi pripremi.

 

– Takođe, važno je slušati šta učenici imaju da kažu, šta smatraju da im je slaba tačka, koja oblast im je teška. Nastavnici naredni čas posvete upravo toj oblasti, iako ona možda nije na redu po njihovom planu. Vreme za pripremu se odvaja i u toku redovne nastave, kada za to postoji mogućnost. Probni završni test je važan u čitavom procesu jer pokazuje na čemu još treba raditi. Neophodno je uraditi dobru analizu probnog testa i posvetiti nekoliko časova pripreme ukazivanju na greške – ističe Gerbeš.

 

2. oktobar

 

Učenici škole „2. oktobar“ uspešno nastavljaju školovanje. Učiteljima, nastavnicima i direktorki važna je još jedna činjenica.

 

– Ono čime se naročito ponosimo jeste da je ocenjivanje u skladu sa onim što učenici pokažu na završnom ispitu. Svaka analiza je to pokazala. Ocene se ne „poklanjaju“, znanje se realno ocenjuje i uvek je u skladu sa onim što zahtevaju standardi obrazovanja i Pravilnik o ocenjivanju učenika. To je, na kraju, važnije od svakog rezultata na završnom testu – zaključuje Gerbeš.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.