Društvo YSLAJDER

DISKUS HERNIJA I LEČENJE U AMBULANTI ZA REHABILITACIJU „PRO FIZIO MEDIK“

Diskus hernija predstavlja promenjeno stanje diskusa nastalo usled degenerativnih promena, genetski (naslednog faktora), starenja, traume (povrede), loše ishranjenosti samog diskusa, slabe leđne i trbušne muskulature, nepravilnog položaja sedenja, dizanja teškog tereta, deformiteta kičmenog stuba i donjih ekstremiteta koji remete statiku same kičme.

 

diskus

 

Usled ovih faktora, dolazi do pucanja same opne diskusa i njegova tečnost se izliva na okolno tkivo što dovodi do pritiska na samu kičmenu moždinu u spinalnom kanalu, te dolazi do određenih tegoba, kao što je zapaljenje nervnog korena. Lokacija povređenog diskusa može biti na bilo kom nivou kičmenog stuba. Najčešće se javlja u slabinskom (lumbalnom) delu i to na nivou L4 – L5 kičmenog pršljena i prelaza sa lubalnog na sakralni deo, odnosno L5 – S1. Ovaj deo kičmenog stuba je najpokretljiviji i trpi najveće opterećenje celog tela. Takođe se javlja i u vratnom delu kičmenog stuba (cervikalnog) i to u nivou C5 – C6, C6 – C7, C7- TH1 kičmenog pršljena. Diskus hernija torakalnog (grudnog) dela kičmenog stuba je retka, ali se javlja u određenom broju slučajeva kao što je Šmorlova hernija.

 

Diskus hernija stvara najčešće tegobe kao što su:

 

 • Bol u leđima
 • Bol u vratu i grudima
 • Bol u donjem delu leđa
 • Bol u preponama
 • Bol u mišićima
 • Otežanu fizičku aktivnost
 • Glavobolje
 • Vrtoglavice
 • Problem sa inkontinencijom i potencijom
 • Problem sa mokraćnim sfinkterom
 • Utrnulost ruku i nogu, itd.

 

pro physio medic

 

„Iskustva u našoj ambulanti su takva da u većini broju slučajeva nije neophodna operacija diskusa, ali svakako savetujemo da se zato na vreme javite našem stručnom timu lekara i viših fizioterapeuta. Na raspolaganju su invazivne metode lečenja (bezbolne, nehirurške), čime se izbegavaju bilo kakve postoperativne komplikacije, dok se bol u skoro potpunosti eleminiše, a diskus se izlečuje. Tretman diskus hernije je individalan i zahteva fizikalnu terapiju, ali isto tako i specifične vežbe za kičemni stub. Kompletan tretman pružamo sa najsavremenijom aparaturom, znanjem i ljubaznošću po vrlo pristupačnim cenama“, poručuju iz ambulante „Pro Fizio Medik“.

 

Adresa ambulante za zdravstvenu rehabilitaciju i fizikalnu terapiju „Pro Fizio Medik“:

 

Ulica: Milana Stanivukovića 27/7 – kod nove medicinske škole

 

Radno vreme: od 9h do 19h

 

Telefoni: 023/531-115 i 064/33-88-474

 

Facebook stranica: www.facebook.com/prophysiomedic

 

Mail: prophysiomedic@gmail.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz