Društvo YSLAJDER

DIJABETES MOŽE DOVESTI DO SLEPILA, EVO KAKO DA SE TESTIRATE

Apoteka Zrenjanin svakog aprila, zajedno sa partnerima – Društvom za borbu protiv dijabetesa grada Zrenjanina i Crvenim krstom, obeležava Svetski dan zdravlja i Mesec borbe protiv dijabetesa.

 

 

Tom prilikom aktivnosti su usmerene na građanstvo i besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska uz savete o pravilnoj ishrani, terapiji i pravilnom samomerenju šećera u krvi.

 

Ovom prilikom akcije će se odvijati na više lokacija ispred ili u apotekama naše ustanove, Apoteke Zrenjanin, i to 22. i 28. aprila.

 

Dijabetes se danas ubraja među najčešća hronična oboljenja, koje je u stalnom porastu posebno u razvijenim zemljama. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije trenutno 6,4 odsto svetske populacije (285 miliоna) boluje od dijabetesa. Prema istraživačkoj projekciji, u narednih 25 godina broj obolelih će se udvostručiti.

 

Razvoj kliničke slike ove bolesti ima tri osnovne faze: predijabetes, latentni dijabetes i klinički dijabetes, a najčešće se otkrije kad je već u kliničkom stadijumu, jer je ovo oboljenje podmuklo, nastaje u početku vrlo sporo, neprimetno. Smatra se da na osobu koja zna da ima dijabetes dolazi jedna koja to ne zna.

 

Uzroci dijabetesa uglavnom su: gojaznost, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, nasledni faktori i starosna dob, preko 45 godina. Nelečena, ova bolest dovodi do mnogih teških komplikacija, te je ona kod odraslih glavni uzrok slepila, uzrok polovine amputacija nogu i od svih osoba na dijalizi četvrtina boluje od šećerne bolesti. Neposredni uzrok smrti obolelih od šećerne bolesti je u više od polovine slučajeva srčani ili moždani udar.

 

Šećerna bolest, kao uostalom i mnoge druge bolesti, traži blisku saradnju zdravstvenog radnika i bolesnika, a lečenje ove bolesti počinje promenama u tanjiru, jer uspešne i trajne regulacije ove bolesti nema bez odgovarajuće ishrane, fizičke aktivnosti, odmora i terapije. Samokontrola, redovno merenje i praćenje šećera u krvi, oboleli od ove bolesti trebalo bi da znaju i da primenjuju.

 

Praćenje glikemije pomaže da osoba bolje upozna svoju bolest i uoči koja hrana, terapija, fizička aktivnost i životne prilike utiču na pad ili skok nivoa šećera u krvi, a pored toga pomaže i lekaru da bolje odredi terapiju. Dovoljno je malo volje, vremena i jedna kap krvi da se odrede vrednosti šećera u krvi i da proverite da li je ona u normali ili ne, a to je samo prvi korak ka očuvanju zdravlja.

 

Zato se priključite akciji koju organizuje Apoteka Zrenjanin sa svojim dugogodišnjim partnerima Abbot-om i ADOC-om, Društvom za borbu protiv dijabeta i Crvenim krstom grada Zrenjanin.

 

Tekst pripremila: dipl. farmaceut Ljubica Radoš, specijalista

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz